Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Ingen steder i Libanon føles sikre længere. Mennesker og børn lever i konstant frygt for bomber og luftangreb.

Hjælp Libanons børn

Støt nu
Find svar på dine spørgsmål her

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er situationen i Libanon lige nu?

Krigen i Gaza er rykket ind over Libanons grænse. Siden den 8. oktober 2023 har Hizbollah og Israels militær med jævne mellemrum beskudt hinanden med raketter. Den 17. og 18. september eksploderede hundredvis af først personsøgere og dagen efter walkie-talkies mellem hænderne på medlemmer af Hizbollah, men mange civile, heriblandt børn, blev også ramt. 30 mennesker mistede livet, og over 2.700 mennesker blev sårede. Lægerne på landets hospitaler fortalte efterfølgende om voldsomme skader på patienternes fingre, hænder, ansigter og maveregioner. 

Mandag den 23. september 2024 udførte Israel over 1.600 angreb i hele Libanon, herunder hovedstaden Beirut, det sydlige Libanon, Bekaa-dalen og nogle områder i Nordlibanon. Den 23. september 2024 var den mest dødbringende dag i Libanon siden krigen mellem Hizbollah og Israel i 2006. Mindst 558 mennesker blev dræbt ved angrebet, hvoraf 50 var børn og 84 kvinder. 1.875 mennesker blev såret, og beboelsesejendomme blev jævnet med jorden. 

I skoler, moskeer og kirker lægges madrasser nu ud på gulvet for at huse de mange fordrevne. På vejene venter folk i endeløse køer med deres biler fulde af familiemedlemmer og deres vigtigste ejendele.  Alle stiller de samme spørgsmål: Hvor længe vil det vare denne gang? Hvornår kan vi komme hjem?  

Over 200.000 libanesere er ifølge libanesiske myndigheder flygtet fra angrebene og er nu internt fordrevne. Mange opholder sig på skoler, der er omdannet til midlertidige flygtningelejre, eller hos familie eller venner. Omkring 10.000 mennesker er flygtet til Beirut, Libanons hovedstad. Og 31.000 mennesker, både syriske flygtninge og libanesiske statsborgere, er flygtet ind i det borgerkrigsramte Syrien. 

Mange børn befinder sig stadig under murbrokker i hele landet – enten døde eller i såret tilstand, advarer UNICEF. Efter de intensiverede angreb i Libanon er tusindvis af familier på flugt, og alle lever i frygt for, hvornår det næste angreb rammer. Familier har mistet alt.  

Onsdag den 25. september udtalte den militære chef for det israelske militær, at en landinvasion af Libanon er forestående. 

(opdateret 27. september 2024)

Hvordan hjælper SOS Børnebyerne i Libanon?

SOS Børnebyerne har arbejdet i Libanon siden 1969, hvor vi driver tre børnebyer og udfører socialt forebyggende arbejde i samarbejde med forældre og børn. Siden eksplosionen i Beiruts havn i 2020 har organisationen også drevet en nødhjælpsindsats 

Hvorfor opfordrer I til våbenhvile?

Vi går ind for en varig våbenhvile for børnenes skyld. Og ligesom FN appellerer vi til en omgående våbenhvile for at beskytte civile liv. 

SOS Børnebyerne vælger ikke side mellem stater, stridende parter eller politiske/religiøse holdninger. Men vi vælger at stå på børnenes side – altid. Vi arbejder for civile, særligt børn, på alle sider af krige, konflikter og katastrofer. Alle børn uanset statsborgerskab, etnicitet eller religion har krav på beskyttelse og en tryg opvækst. Vi kan som humanitær organisation ikke være tavse og undlade at løfte vores ansvar for at tale børns og øvrige civiles sag i humanitære kriser. 

Alle børn har ufravigelig ret til liv. Alle børn er civile. Alle børn har ret til beskyttelse. Og alle stater er forpligtet til at sikre maksimal beskyttelse og udvikling for alle børn. Det fremgår utvetydigt af international humanitær lov og FNs Børnekonvention. 

 

Kilder: DR Nyheder, Politiken, TV2 Nyheder, CNN, BBC News, Al-Jazeera, Wikipedia, UNICEF og SOS Børnebyerne i Libanon 

Har SOS Børnebyerne valgt side i konflikten mellem Hizbollah og Israel?

SOS Børnebyerne er en uafhængig og neutral humanitær organisation, der arbejder for at hjælpe børn og unge, uanset hvilket land de befinder sig i, eller hvilken konflikt eller katastrofe de er fanget i. SOS Børnebyernes vægter altid hensynet til beskyttelse af børn uden eller i risiko for at miste forældreomsorg højest, uanset den politiske situation. Vi følger international humanitær lov, og vi opretholder humanitære principper om humanitet, upartiskhed, neutralitet og uafhængighed. 

Vi står altid på børnenes side, og vi fordømmer drab på alle civile. Vi gentager vores appel om, at alle parter gør alt i deres magt for at beskytte civile liv og overholde krigens love. SOS Børnebyerne opfordrer på det kraftigste alle krigens parter til at indgå våbenhvile omgående – både i Gaza og i Libanon. 

Hvad har civilbefolkningen behov for?

Civilbefolkningen har først og fremmest brug for en omgående våbenhvile. SOS Børnebyerne gentager vores appel om at beskytte ALLE civile liv og overholde krigens love.  

De tusindvis af familier på flugt har brug for beskyttelse, husly og mad og drikke, og børn og voksne har brug for psykosocial støtte og et trygt midlertidigt opholdssted. 

 

Hvordan bruger SOS Børnebyerne pengene?

SOS Børnebyernes formål er at give så mange udsatte børn som muligt en tryg barndom med en familie, et kærligt hjem og en uddannelse.

SOS Børnebyerne havde i 2023 en administrationsprocent på 4,2%.

Læse mere om, hvor pengene kommer fra, og hvordan vi bruger dem

Kan jeg få fradrag for mine bidrag?

Ja, det kan du. Det er muligt for dig at få skattefradrag for bidrag til velgørende organisationer.

Du får fradrag for det samlede bidrag, du har doneret til SOS Børnebyerne på op til 18.300 kroner i 2024 (i 2023 var beløbet 17.700)

SOS Børnebyerne indberetter fradragsberettigede bidrag til SKAT. Derfor beder vi dig oplyse dit CPR-nummer.

Du kan få flere oplysninger på www.skat.dk

Bemærk: Donationer givet via SMS eller MobilePay registreres som anonyme indbetalinger. Benytter du SMS eller Mobilepay modtager vi donationen, men vi får desværre ikke oplyst, hvem indbetaleren bag donationen er. Derfor kan vi ikke automatisk indberette donationerne til Skat. Ønsker du fradrag for disse anonyme donationer, skal du derfor indsende dokumentation for betalingerne til SOS Børnebyerne.

Varer købt i webshoppen er ikke fradragsberettiget, da der er tale om et køb og ikke en donation.