Mere om forløbet
Youth Unite
for Global Change
Unge er den hurtigst voksende befolkningsgruppe i mange lande i det Globale Syd. Trods hårde livsvilkår har de en stor lyst til at skabe forandringer i eget og andres liv.
Bag forløbet står seks unge fra Kenya, som selv har besluttet, hvordan deres historie skal fortælles til danske unge. Deres håb er, at I får et indblik i deres liv og får lyst til at stå sammen om globale udfordringer, som mental sundhed og klimaforandringer.
Her på siden kan I læse mere om initiativerne, som I hører om i filmene og komme tættere på de unge bag forløbet.
When we come together great things happen
Unge og klimaforandringer
I filmen om klimaforandringer møder I unge, der kæmper med konsekvenserne af klimaforandringer. I møder også unge, som går sammen for at finde nye måder at tilpasse sig på.
"NÅR BØLGERNE ER FOR HØJE, SÆTTER VI VORES LIV PÅ SPIL"
Ali lever af at fiske, men klimaforandringerne gør det svært. Højere temperaturer i havet får fiskene til at bevæge sig længere væk fra kysten, hvor vandet er koldere. Samtidig bliver vejret voldsommere med flere storme. Ali og mange andre fiskere i Kenya fisker i små træbåde, som ikke er lavet til dybt vand og høje bølger. Fiskeriet er også påvirket af miljøforurening, ødelagte koraller og andet.
HVAD SKAL UNGE LEVE AF?
Klimaforandringerne har store konsekvenser for unge i Kenya. Det påvirker deres jobmuligheder, og hvordan de kan tjene penge til at leve for. Flere steder i Kenya går unge sammen for i fællesskab at finde måder at tilpasse sig på.
LANDBRUG FOR UDSATTE UNGE
I filmen ser I en gruppe af udsatte unge, der er gået sammen om at dyrke jorden trods klimaforandringer. De unge deles om arbejdet i marken og de penge, som de tjener på at sælge deres grøntsager på det lokale marked. De forsøger sig frem med forskellige afgrøder, som bedre kan klare sig i et forandret vejr.
"MAN UDVIKLER FAKTISK ET FORHOLD TIL PLANTERNE"
Sabrina er forperson i landbrugsgruppen, som består af udsatte unge. Ved at dyrke jorden i fællesskab er risikoen mindre, fordi man kan deles om at passe marken og udgifterne. Gruppen underviser også andre unge i, hvordan de kan dyrke deres egen køkkenhave, så de kan tjene deres egne penge.
"LANDBRUG ER MIN PASSION"
Felix har en uddannelse i Informatik, men kunne ikke finde et arbejde. I stedet begyndte han at dyrke grøntsager. I 2022 blev Felix en del af en gruppe på 45 unge, der fik undervisning i hydroponisk dyrkning hos SOS Børnebyerne.
HVAD ER HYDROPONISK DYRKNING?
Hydroponisk dyrkning er, når man dyrker planter i vand tilsat næringsstoffer i stedet for jord. Metoden er mindre sårbar over for konsekvenserne af klimaforandringer som for eksempel tørke og voldsomt regnvejr. Nogle planter kan vokse helt op til 50 procent hurtigere i hydroponiske systemer.
KÅL, PEBERFRUGT OG SPINAT
SOS Børnebyerne i Eldoret har bygget et drivhus, hvor de kan lære unge om hydroponisk dyrkning og eksperimentere med metoden. Her dyrker de kål, peberfrugter og spinat ved hjælp af en minimal mængde vulkansk jord og den helt rigtige dosis vand med næringsstoffer i.
FELIX DRØMMER OM AT BYGGE ET DRIVHUS
Her er Felix i det drivhus, hvor han lærte om hydroponisk dyrkning. Nu drømmer han om at finde pengene til at bygge et hydroponisk drivhus sammen med andre unge, så de kan dyrke grøntsager i uforudsigeligt vejr. I Kenya kan grupper på 10 unge ansøge om et iværksætterlån fra staten.
Unge og mental sundhed
I filmen om mental sundhed møder I unge, der kæmper med mentale udfordringer. I møder også unge, som går sammen om at sætte fokus på problemerne og hjælpe hinanden.
"THIS BODY IS NOT MINE"
Maxwell er vokset op i et udsat område sammen med sin mor, der var alene med at forsørge ham. Han har haft store udfordringer med angst, depression og misbrug. I dag er han ungementor og hjælper andre unge, som har mentale udfordringer.
"A PROBLEM SHARED IS HALF SOLVED"
Vivian arbejder med unges mentale sundhed i Mombasa i Kenya. Hun har taget et kursus hos SOS Børnebyerne og er nu uddannet "Youth Champion". I dag hjælper hun andre unge med deres mentale udfordringer blandt andet gennem gruppemøder og kreative øvelser.
MIT SMUKKE JEG
En af de øvelser, som Vivian laver sammen med de unge, er "My Beautiful Self". Her skal de unge tegne hinandens silhuetter og udfylde dem med ord og tegninger, der viser, hvad der gør dem stærke.
HVAD GØR DIG STÆRK?
Unge laver øvelsen "My Beautiful Self", som skal få dem til at se deres egne styrker og tale om deres udfordringer, så de har nemmere ved for eksempel at modstå gruppepres.
TRYGGE MØDESTEDER
I ungecentret i Eldoret i Kenya kan unge få hjælp med mentale udfordringer og information om seksuel sundhed og rettigheder. Det sker gennem aktiviteter som gruppemøder, musik og dans, som skaber et trygt fællesskab. Ungecentret i filmen drives af organisationen FHOK.
UNGE HJÆLPER UNGE
Mange unge i Kenya kæmper med angst, depression og andre mentale udfordringer. Det er svært at få hjælp i det offentlige, så i stedet får mange unge hjælp af andre unge. Her ses unge til et gruppemøde på FHOK ungecentret i Eldoret i Kenya.
Ung uden familie og netværk
SOS Børnebyerne arbejder med børn og unge, der er vokset op uden forældre og den omsorg, der følger med. På engelsk kalder man denne gruppe af unge for “care leavers”. På dansk oversættes det til “unge med anbringelseserfaring”.
I lande i Afrika syd for Sahara vokser mere end 10 ud af 100 børn op uden deres forældre eller andre familiemedlemmer. Til sammenligning vokser cirka 1 ud af 100 børn op uden deres forældre i Danmark.
Mange af de unge mennesker, som SOS Børnebyerne arbejder med, har haft en hård opvækst. De har derfor ekstra behov for omsorg, støtte og vejledning, da de står uden familie og netværk til at hjælpe dem ind i voksenlivet.
"Leave No Youth Behind"
SOS Børnebyernes projekt “Leave No Youth Behind” støtter blandt andet udsatte unge i Kenya, Etiopien og Somaliland.
Projektet er støttet af Danida, Danmarks udviklingssamarbejde. Det er et område under det danske Udenrigsministerium, som arbejder for at bekæmpe fattigdom og sikre lige rettigheder i verdens mest udsatte lande.
Mød de unge co-creators
Bag forløbet står seks unge fra Kenya, som selv har besluttet, hvordan deres historie skal fortælles til danske unge. Deres håb er, at danske unge får et indblik i deres liv og får lyst til at stå sammen om globale udfordringer som mental sundhed og klimaforandringer.
HELLEN, 22 år, ELDORET
Hellen er 22 år og læser til lærer. Hun er ungerådgiver i projektet "Leave No Youth Behind", som laver aktiviteter for udsatte unge i blandt andet Kenya. Som ungerådgiver taler hun med andre udsatte unge, så projektets aktiviteter passer til de unges behov.
Hun har haft en hård opvækst med en mor, der kæmpede med at forsørge Hellen og hendes bror. Hun ved, hvordan det føles at vokse op med kun én forælder, og hun bruger sine erfaringer til at gøre en forskel for andre udsatte unge.
BRIAN SAMMY, 25 ÅR, MOMBASA
Brian Sammy er 25 år og arbejder som mentor for unge. Han har været ungerådgiver i SOS Børnebyernes projekt "Leave No Youth Behind" siden 2021.
Brian Sammy er vokset op hos sin bedstemor. Som 16-årig blev han anbragt, og som18-årig måtte han klare sig selv, selvom han ikke havde et netværk.
Gennem frivilligt arbejde fandt han sin vej. I dag er han forperson for sin egen organisation "Community at Peace Youth Group", der arbejder for at styrke unge og skabe fred i lokalområdet.
VINCENT, 25 ÅR, MOMBASA
Vincent er 25 år og har en uddannelse som marineingeniør. Han er medlem af SOS Børnebyerne ungeråd i projektet "Leave No Youth Behind".
Vincent skulle som 18-årig stå på egen hånd. Han havde store mentale udfordringer og svært ved at tilpasse sig, fordi han ikke havde nogen til at støtte sig til. Med tiden fandt han sin plads. Han vil gerne bidrage til, at projektet "Leave No Youth Behind" giver bedre støtte til unge, der har været anbragt uden for hjemmet.
SAMIRA, 22 ÅR, MOMBASA
Samira er 22 år og arbejder med skønhedsbehandlinger. Hun er også iværksætter og har sin egen onlinebutik, der hedder Samz Beauty Beats. Her sælger hun kjoler, hijabs og sko. Hun er ungerådgiver i SOS Børnebyerne og er med i landbrugsgruppen for udsatte unge, som I ser i filmen om klimaforandringer.
Samira er opvokset hos SOS Børnebyerne og hos sin tante. Hun følte sig ofte udenfor, fordi hun ikke havde sine biologiske forældre ligesom tantens børn. I dag har hun arbejdet med sine følelser og føler sig stærk.
KEVIN, 25 ÅR, ELDORET
Kevin er 25 år og uddannet i socialt arbejde. Han arbejder i en organisation, der hjælper gadebørn med at få et nyt hjem og omsorg.
Kevin er vokset op på gaden og på forskellige børnehjem. I starten var det svært at klare sig selv, finde et job og tale med andre mennesker. Først da han fik hjælp og terapi fandt han sin egen vej, og i dag gør han en forskel for børn, som står i samme situation, som han gjorde.
DICKSON, 22 ÅR, ELDORET
Dickson er 22 år og studerer maskiningeniør. I sin fritid er han med i SOS Børnebyernes projekt "Leave No Youth Behind". Som ungerådgiver i projektet kommer han med gode råd til, hvordan man kan skabe den bedste mulige forandring for unge som ham.
Dickson er vokset op på et børnehjem med sin bror. Da han var færdig med gymnasiet, flyttede han tilbage til sin tante, som nu var alene om at forsørge seks børn. Heldigvis får Dickson stadig meget hjælp fra det børnehjem, hvor han er vokset op.
CO-CREATORS PÅ OPTAGELSE
De seks unge har sammen med elever fra Askov Efterskole udvalgt forløbets emner, formuleret budskaber, fundet casepersoner til filmene og hjulpet med optagelserne i Mombasa og Eldoret i Kenya.
Verdens fremtid afhænger af verdens unge
Verdens fremtid afhænger af verdens unge
50% af verdens befolkning er under 30 år. I mange fattige lande er unge den befolkningsgruppe, der vokser hurtigst.
Unge udgør en kæmpe mulighed for positiv udvikling, men alt for mange af verdens unge er fanget i fattigdom og præget af en hård opvækst.
Ved at forbedre de unges muligheder for at få en uddannelse, et job, viden og indflydelse, så kan de skabe forandringer i eget og andres liv.
Film om unge
MØD DE UNGE CO-CREATORS
Kom tættere på Hellen, Brian Sammy, Vincent, Samira, Kevin og Dickson i denne film, hvor de fortæller mere om sig selv.
SANG AF OMMY JAZZ
I filmen høres sangen "Tumaini", som er skrevet af den kenyanske sanger Ommy Jazz. Den handler om unge, der er vokset op uden for hjemmet. I filmen omtales de unge som "care leavers".
DIGITALE HUBS
SOS Børnebyerne arbejder blandt andet med digitale hubs. Her får udsatte unge adgang til computere og internet, som for dem ikke er en selvfølge.
VI AFLIVER MYTEN
Se videoen, hvor Keld Heick afliver myten om, at udviklingshjælp ikke nytter. Find samtidig ud af, hvor meget det egentlig nytter.
Sammen skaber vi forandring
PRAKTIK & JOB
Et arbejde er essentielt for at klare sig selv i verdens fattigste lande, hvor der ikke er samme sikkerhedsnet, som vi kender det i Danmark.
SOS Børnebyerne hjælper med praktik og job, så de unge kan skaffe mad og et sted at bo.
COMPUTER & INTERNET
Mange udsatte unge har ikke adgang til computer og internet, og nogle har ikke brugt en computer før.
SOS Børnebyerne har digitale hubs, hvor unge kan låne udstyr, få vejledning og kompetencer, så de nemmere kan få et arbejde eller søge ind på en uddannelse.
MENTAL SUNDHED & TRIVSEL
Udsatte unge uden netværk har større risiko for helbredsproblemer, hjemløshed, radikalisering og kriminalitet.
SOS Børnebyerne har socialrådgivere og vejledere, som lytter til de unge og hjælper dem med at få den rette hjælp.
SEX, KROP & SEKSUALITET
Tidlig graviditet, kønsbaseret vold, HIV-infektioner og andre sexsygdomme rammer mange udsatte unge.
SOS Børnebyerne samarbejder blandet andet med en ungetelefon, hvor unge kan ringe til andre unge og få information og vejledning om sex, krop og seksualitet.
MØDESTED & FÆLLESSKAB
Mange unge i Kenya, Etiopien og Somaliland er vokset op uden forældre og har svært ved at klare sig selv.
SOS Børnebyerne skaber mødesteder, hvor unge i samme situation kan dele deres erfaringer med hinanden og støtte sig op ad hinanden.
POLITISK INDFLYDELSE
De unge er sjældent organiseret og har ikke adgang til at fortælle politikere og myndighederne om deres problemer.
SOS Børnebyerne samle de unge og hjælper dem til at påvirke lovgivning for udsatte og anbragte unge.