Flere og flere virksomheder ser værdien i at investere i at hjælpe børn uden forældreomsorg gennem deres bestræbelser på at nå FNs Verdensmål.
Hvis det skal lykkes at realisere Verdensmålene, er nye og stærke partnerskaber nødvendige. Derfor signalerer FN tydeligt, at regeringer, erhvervsliv og civilsamfund må arbejde sammen for at opnå en bæredygtig udvikling.
SOS Børnebyerne har en række partnere, der aktivt arbejder for at nå målene. I den nye rapport, In The Blind Spot, vurderer vi, at 220 millioner børn i verden har mistet eller er i fare for at miste deres familie. Det er en katastrofe for det enkelte barn, men også en stor udfordring for samfundet og en hindring for at nå Verdensmålene for bæredygtig udvikling.
En oplagt mulighed
Hos SOS Børnebyerne oplever vi, at flere og flere virksomheder ser værdien af et partnerskab med SOS Børnebyerne i forhold til deres investering i bestræbelserne på at nå FNs Verdensmål. At give børn uden forældreomsorg en bedre fremtid er en god investering i den sociale udvikling.
Hvis vi hjælper med at tage os af de mest udsatte børn i verden, kan vi som mennesker eller virksomheder sætte et stort aftryk, fordi børnene er så vigtige for, hvilket samfund vi vil få i fremtiden. Dette giver virksomheder, der arbejder sammen med SOS Børnebyerne, en oplagt mulighed for at tage et socialt ansvar, der virkelig betyder noget, og som bidrager til at nå Verdensmålene.
Verdensmål 17: Fremme partnerskaber
Her kan du læse om, hvordan en af SOS Børnebyernes nordiske partnere arbejder for at nå meget konkrete Verdensmål.
SKAGEN Fondene investerer i uddannelse og arbejder for Verdensmål 4 og 8.
Uddannelse er en af grundstene i bestræbelserne på at give børn omsorg og en god opvækst. For SKAGEN er det vigtigt at tage et socialt ansvar, der efterlader et varigt spor.
“For os er samarbejdet med SOS Børnebyerne en investering i fremtiden. Ved at bidrage til at sikre, at børn og unge får viden og kompetecer, ændrer vi fremtidsudsigterne for de enkelte børn, og vi er med til at skabe social og økonomisk udvikling. Det er vores bidrag til at nå FNs nye Verdensmål, hvor kvalitetsuddannelse for alle er et af målene”, siger Lisen Dybdahl, leder af Global Communication i SKAGEN Fondene.
Læs mere her: Partnerskab for handling
Verdensmålene og SOS Børnebyerne
SOS Børnebyernes kernearbejde for børn er specifikt rettet mod fem af Verdensmålene:
1 Afskaf fattigdom, 4 Kvalitetsuddannelse, 8 Anstændige jobs og økonomisk vækst, 10 Mindske ulighed og 16 Fred og retfærdighed.
Mål 1 – Afskaf fattigdom
At opnå en verden, hvor fattigdom hører fortiden til, er det vigtigste formål med Verdensmålene. Det centrale ved dette mål er at sikre, at intet barn vokser op i fattigdom.
Hovedårsagen til at børn bliver optaget i SOS Børnebyernes familieprogrammer, er fattigdom, derfor er Mål 1 centralt for SOS Børnebyerne. Vi brænder for at hjælpe udsatte familier og samfund med at bryde den onde fattigdomscirkel ved at styrke deres kapacitet og robusthed, og forbedre adgangen til grunduddannelse og erhvervsuddannelse for børn og unge.
Læs mere her: Fattigdom kan afskaffes
Mål 4 – Sikre adgang til kvalitetsuddannelse
Det er uhyre vigtigt at sikre, at alle børn og unge har adgang til kvalitetsuddannelse, uanset deres baggrund. Uddannelse har ikke kun indflydelse på den enkelte, men også dennes nærområde og samfundet. Globalt var 263 millioner børn mellem 6 og 17 år ikke i skolen i 2015. Børn og unge uden forældreomsorg og unge i nødsituationer står ofte overfor yderligere udfordringer, når de forsøger at få adgang til uddannelse.
Ethvert barn og ung person, der modtager støtte fra SOS Børnebyerne får adgang til uddannelse – fra børnehave helt op til gennemført universitets- eller erhvervsuddannelse.
Læs mere her: Uddannelse er en vej ud af fattigdom
Mål 8 – Fremme anstændige jobs og økonomisk vækst
I 2014 var 73.3 millioner unge arbejdsløse, og den globale ungdomsarbejdsløsheden nåede 13% – næsten tre gange højere end satsen for voksne. Alle i den arbejdsdygtige alder, bør have mulighed for at finde anstændigt arbejde for derigennem at kunne forsørge sig selv og leve et liv med værdighed.
SOS Børnebyerne støtter unge uden forældrenes omsorg i at udvikle tilstrækkelig selvtillid og de færdigheder, der kræves på arbejdsmarkedet og for at få et anstændigt arbejde. Vi giver unge adgang til uddannelse, mentorordninger og praktikophold gennem innovative partnerskaber med virksomheder. Vi hjælper også forældre i udsatte familier med adgang til erhvervsuddannelse, så de kan finde anstændigt arbejde og give deres børn en lysere fremtid.
Læs mere her: Alle unge skal have anstændige jobs
Mål 10 – Mindske ulighed
Ingen bør udsættes for diskrimination eller nægtes lige adgang til muligheder på grund af race, køn, religion, handicap, kultur eller familiemæssige baggrund. Desværre er, børn, der ikke har støtte fra en stabil familie, mindre tilbøjelige til at få opfyldt deres rettigheder, såsom uddannelse, sundhed, medborgerskab og beskyttelse; de er i større risiko for at opleve social udstødelse, fattigdom og andre former for ulighed.
SOS Børnebyerne kæmper for love og politikker, der sikrer lige muligheder, social integration og ikke-diskrimination for børn og unge, der har mistet deres forældre, samt børn fra fattige eller marginaliserede husstande.
Læs mere her: Til kamp mod uligheden
Mål 16 – Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Ifølge verdensmål 16 skal der sættes en stopper for alle former for vold og tortur mod børn. Der skal udvikles effektive, ansvarlige og gennemsigtige institutioner. Der skal sikres lydhøre, inkluderende, deltagerbaserede og repræsentative beslutningsprocesser.
I SOS Børnebyernes familieprogrammer, skoleprojekter og andre projekter lærer de voksne, at man ikke må slå på børn. Ofte er børnene selv med til at forhindre volden i samarbejde med skoler og myndigheder.
SOS Børnebyerne arbejder for at beskytte alle børn ved at skabe opmærksomhed omkring børnemisbrug og omsorgssvigt og støtte forebyggelse, rapportering og respons.
Læs mere her: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Støt os i arbejdet med at nå Verdensmålene og vær med til at sikre et bedre liv for alle børn.
FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling
• En fælles arbejdsplan for at udrydde fattigdom, bekæmpe ulighed og stoppe klimaforandringerne inden 2030.
• FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling består af 17 mål og 169 delmål. Målene vil fungere som en fælles global retning for lande, industrier og civilsamfund.
• Lande over hele verden har været aktivt involveret i udarbejdelsen af målene og mere end otte millioner mennesker har fremsat forslag i processen.