SOS Børnebyernes nødhjælpsindsatser
Vi samarbejder om at beskytte børn i katastrofer
Rundt omkring i verden har vi de senere år set et stigende antal katastrofer, kriser, konflikter og krige, som varer længere og har mere alvorlige konsekvenser for børn, end vi tidligere har oplevet. Globale epidemier hærger, jordskælv lægger lande i ruiner, cykloner raser, kyster rammes af tsunami, krige splitter familier ad, tørker og sult truer børns liv.
SOS Børnebyerne er til stede, når katastrofen sker. Vi sætter hurtigt ind og tager os af katastroferamte børn, der står alene. Vi sørger for, at uledsagede børn bliver genforenet med deres familier, og vi sikrer børnene adgang til rent drikkevand, toiletter, skolegang og mad – og ikke mindst sikkerhed og beskyttelse. Vi er til stede i området efter krisen, og vi styrker familier og lokalsamfund, så deres sårbarhed reduceres og de bedre kan modstå fremtidige kriser.
Børn er særligt udsatte i katastrofer
FN’s Børnekonvention understreger børns ret til overlevelse, udvikling, deltagelse og beskyttelse. I katastrofer stiger risikoen for, at børns rettigheder bliver overtrådt.
Børn er især i fare for at miste forældreomsorg og beskyttelse, lige når de har allermest brug for dem. Uledsagede børn eller børn, der er blevet adskilt fra deres familie, er i større risiko for at blive udsat for seksuelt misbrug, menneskehandel eller rekruttering til væbnede grupper som børnesoldater.
I katastrofer er børns rettigheder til sundhed, psykologisk trivsel og uddannelse truet.
SOS Børnebyerne samarbejder med fonde og offentlige donorer om at hjælpe de mange udsatte børn og sårbare familier, der er i akut nød på grund af katastrofer. Læs mere om vores nødhjælpssamarbejde nedenfor.