I løbet af de seneste 25 år er antallet af arbejdstagere, som lever i ekstrem fattigdom, faldet drastisk. Det til trods for den økonomiske krise i 2008-2009. I udviklingslandene udgør middelklassen nu mere end 34 procent af den samlede arbejdsstyrke – et tal, der er næsten tredoblet mellem 1991 og 2015, ifølge FN’s Udviklingsprogram UNDP.
Men verdens befolkning vokser hurtigere end den globale økonomi kan skaffe arbejde til alle, og uligheden mellem folk i arbejde og folk uden for arbejdsmarkedet vokser i disse år. Ifølge Verdensbanken var mere end 595 millioner arbejdsløse i 2014. Af dem var næsten halvdelen – 291 millioner – unge i alderen 14-24 år.
Flere unge end nogensinde før
”Vores verden er hjem for 1,8 milliarder unge mellem 10 og 24 år, og befolkningsgruppen er den hurtigst voksende i de fattigste lande,” skriver FN’s Befolkningsfond UNFPA i sin State of World Population 2014. ”Så mange unge har der aldrig været i verden før. Aldrig har vi haft så stort et potentiale for økonomisk og social udvikling.” Men befolkningstilvæksten betyder, at der skal skabes 600 millioner nye job, for blot at holde ungdomsarbejdsløsheden på nuværende niveau.
Hvis potentialet skal udnyttes, kræver det en strategisk indsats på globalt plan. Det er tvingende nødvendigt, at unge får relevant og god uddannelse, der er tilpasset det lokale arbejdsmarked og den lokale økonomi. Samtidig skal de lære at tænke selvstændigt, kreativt og løse problemer, de skal have adgang til sundhedsydelser, så de kan varetage deres job på bedst mulige måde, og så skal især piger beskyttes mod overgreb og diskrimination på arbejdsmarkedet, fastslår UNFPA.
”Hvis unge ikke får god og relevant uddannelse og derefter adgang til arbejdsmarkedet, har de ingen mulighed for at forsørge sig selv,” siger Emil Birk, der er ansvarlig for SOS Børnebyernes programmer i Somaliland og Kenya.
Arbejdsløshed er ikke bare er et problem for den enkelte unge. Unge uden indtægter kan gå hen og blive en reel trussel mod landenes og verdens udvikling og sikkerhed. I mange udviklingslande findes der intet velfærdssystem og ingen arbejdsløshedsunderstøttelse. Men noget skal de unge jo leve af.
”Derfor vælger en del arbejdsløse unge i udviklingslandene at migrere – ofte ulovligt. Nogle ryger ud i kriminalitet eller tilslutter sig i mangel af bedre muligheder terrornetværk. I dele af Somalia, som har været hærget af krig og uro i årevis, er den eneste levevej for en del 13-15-årige at blive børnesoldater,” forklarer Emil Birk.
Alle unge skal i gang
Verdensmål 8 fokuserer på skabelse af anstændige job og vedvarende økonomisk vækst via højere produktivitet og teknologiske gennembrud, politikker for iværksættere, kreativitet og innovation samt udryddelse af slaveri, menneskehandel, børnearbejde og børnesoldater. Målet er at opnå fuld og produktiv beskæftigelse for alle i 2030. Det indebærer blandt andet, at andelen af unge, der ikke er i gang med uddannelse, træning eller arbejde, skal nedbringes markant allerede inden 2020.
SOS Børnebyerne har i mange år arbejdet for at lette unges adgang til arbejdsmarkedet. I flere lande har SOS Børnebyerne egne skoler og værkstedsskoler, og familieprogrammerne støtter unge i at få uddannelse og nogle gange i at lære et håndværk. I børnebyerne spiller uddannelse og de kompetencer, uddannelse giver, en hovedrolle. Alle børn har deres egen udviklingsplan. Via rollemodeller og virksomhedsbesøg lærer børnene, hvad forskellige job kræver.
Børnene lærer også vigtige personlige og sociale færdigheder som kommunikation og samarbejde. De får viden om rettigheder, ansvar og muligheder, og de lærer at analysere, tænke kritisk og træffe informerede valg. Alle er færdigheder, der gør det lettere at få og fastholde et arbejde. Unge i børnebyerne får også hjælp til at finde praktikpladser og arbejde.
”Desværre er virkeligheden nu og her, at der i nogle lande simpelthen ikke findes reelle job til alle de unge,” siger Emil Birk. ”Derfor er der ekstremt behov for verdensmål 8, der nu forpligter landene og verden til gøre en helt særlig indsats for at skabe anstændige job til alle.”
Mål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Ifølge verdensmål 8 skal alle verdens lande inden 2030 sikre anstændige job til alle og økonomisk vækst. Andelen af unge, der hverken er i gang med uddannelse, træning eller arbejde, skal nedbringes markant inden 2020.