Forside / For Virksomheder / Klimahandling
Der er mange måder at bidrage til en mere bæredygtig fremtid for børn og familier i de lande, der er særligt sårbare overfor klimaforandringerne. Hos SOS Børnebyerne arbejder vi med holistiske projekter, der adresserer både de umiddelbare og de sekundære konsekvenser af klimakrisen.
Vi sikrer mad, vand, sundhedsydelser og uddannelse til sårbare børn og forældre, som lever midt i klimakatastrofen her og nu. Samtidig hjælper vi familier med at forberede sig på klimaforandringerne, så de kan skabe sig en tryg og bæredygtig tilværelse under de ændrede forhold.
Fx forsyner vi landmænd med tørkeresistente frø og hjælper dem med at styrke jordens frugtbarhed og installere teknologier til vanding af afgrøder. Vi underviser også unge i miljø og bæredygtighed, så de bliver klædt på til at håndtere de udfordringer, klimaforandringerne medfører.
Lige nu lider landene på Afrikas Horn under den værste tørke i 40 år. I Somaliland er befolkningen blandt dem, der betaler den højeste pris for de klimaforandringer, som det især er de vestlige lande, der skaber.
Heldigvis vil mange danske virksomheder gerne tage ansvar for den krise, de bidrager til. I 2023 kunne SOS Børnebyerne derfor arbejde målrettet for at sikre bedre fødevaresikkerhed, levevilkår og adgang til vand for den udsatte befolkning i tre distrikter i Somaliland.
Projektet er et eksempel på, hvordan SOS Børnebyerne gennem virksomheds- partnerskaber kan hjælpe sårbare familier og gøre dem mere modstandsdygtige overfor konsekvenserne af klimaforandringerne, så de kan skabe gode rammer om deres børns opvækst.
I Østafrika er det almindeligt at bruge træ til at lave mad. For at modarbejde skovrydning har vi derfor trænet kvinder i at bygge energibesparende komfurer og producere piller af biomasse. Komfurerne er CO2-neutrale og reducerer sundhedsskadelig røg. Samtidig tjener kvinderne penge på at sælge de bæredygtige komfurer og piller.
I Zambia er fattigdom og underernæring et almindeligt problem ude på landet. For at sikre familiers levegrundlag under de barske forhold har vi derfor hjulpet landmænd i et skifte til den vandbesparende metode hydroponik, så familierne ikke behøver at bekymre sig om tørke eller voldsomme regnvejr.
I Etiopien er tørke en udfordring for utallige familier, som er afhængige af landbrug. Derfor har vi undervist næsten 3.000 af landets børn og unge i bæredygtigt landbrug, vanding og kultivering. Børnene bragte denne viden om klimatilpasning med sig hjem, så den kunne sprede sig til de udsatte lokalsamfund.