Partnerskab med SOS Børnebyerne ESG
Et strategisk partnerskab med SOS Børnebyerne kan hjælpe dig med din ESG-agenda
Som international NGO forankret i knap 140 lande, har SOS Børnebyerne et indgående kendskab til lokalsamfund verden over – og vi kan derfor være en god strategisk partner i dit arbejde med ESG.
Arbejdet med ESG er vigtigt, fordi det udgør kernen i det nye EU-direktiv (CSRD), der stiller krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering.
Der er mange begreber og nye retningslinjer inden for ESG og CSRD, og det kan være svært at finde rundt i. Derfor har vi samlet en række relevante spørgsmål og svar, som forhåbentlig kan hjælpe dig.
Få hjælp til jeres ESG og CSRD-arbejde
Det nye EU-direktiv Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stiller store krav til virksomheders arbejde med bæredygtighed, og evne til at dokumentere socialt og miljømæssige ansvar i deres værdikæder.
Der er mange begreber inden for CSRD, og det kan være svært at finde rundt i. Derfor har vi sammen med Rambøll Management Consulting lavet en publikation, som tager dig igennem de nye regler, og viser hvordan du kan være med til at påvirke din omverden positivt samtidig med at du får data til din CSRD-rapportering.
ESG - kort & godt
Hvad betyder ESG?
ESG står for Environmental, Social and Governance, og er et sæt af kriterier, som en virksomhed eller organisation kan bruge til at måle sin indvirkning på og håndtering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold. ESG er kernen i et nyt EU-direktiv (CSRD), der stiller krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering.
Kilde: Dansk Industri
Hvordan kommer jeg i gang med ESG?
En ESG-opgørelse er et redskab, en virksomhed kan bruge både internt og eksternt, til at skabe et overblik over sit arbejde med bæredygtighed. For at skabe en troværdig ESG-opgørelse har du brug for at indsamle, analysere og kontrollere oplysninger og data om din virksomhed, som viser, hvordan I aktivt arbejder for at skabe bedre forhold på de tre EGS-områder. Præcis hvilke data I skal indsamle, vil afhænge af bl.a. jeres virksomheds produkt og størrelse.
Kilde: Virksomhedsguiden
Hvad er forskellen på ESG og CSR?
CSR står for Corporate Social Responsibility, og er en strategi som en virksomhed sætter for sig selv med intention om at arbejde etisk ansvarligt og bidrage positivt til samfundet. ESG går et spadestik dybere ved at fokusere på konkrete, målbare kriterier, der giver en objektiv vurdering af organisationens bæredygtighedsindsats.
Med andre ord, CSR-initiativer kan være bredt og subjektivt funderet, mens ESG er struktureret og kvantitativt. Desuden gælder det at CSR-initiativer er frivillige, mens ESG, særligt med indførelsen af CSRD, kan være underlagt reguleringskrav.
Kilde: RISMA
Hvad er CSRD?
CSRD står for Corporate Sustainability Reporting Directive, og er et nyt direktiv fra EU, der stiller krav om, at virksomheder skal rapportere om deres arbejde med bæredygtighed. Formålet med de nye krav er, at virksomheder fremadrettet rapporterer på en ensartet, dokumenteret og transparent måde.
Ud fra et princip om dobbelt væsentlighed skal virksomheder fremover rapportere på, hvordan de påvirker og bliver påvirket af samfund rundt om i verden, hvor virksomheden opererer – enten direkte eller gennem leverandørkæder. Med udgangspunkt heri skal virksomheden identificere de ESG-parametre, som den skal inkludere i sin CSRD-rapportering.
Rapportering af ESG-parametre skal ske i henhold til de oplysningskrav og datapunkter, der er defineret i de europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (ESRS).
Kilde: Niras
Hvad er ESRS?
ESRS står for European Sustainability Reporting Standards, og består af en række fælles europæiske standarder, som alle virksomheder, der er omfattet af kravene i CSRD, skal rapportere efter. I alt omfatter ESRS 12 standarder, som fastlægger hvilke oplysninger virksomheder skal offentliggøre i deres bæredygtighedsrapportering – både om egne aktiviteter og om aktiviteter i værdikæden.
De to første standarder er tværgående, og noget alle virksomheder skal følge, mens de resterende 10 ESG-emnespecifikke standarder afhænger af, hvad virksomheden har vurderet som væsentligt at arbejde med.
Kilde: Virksomhedsguiden
Hvem skal rapportere på CSRD og hvornår?
Ifølge Europa-Parlamentet bliver rapportering om CSRD et krav for følgende virksomheder mellem 2024-2028:
- Fra den 1. januar 2024 for store offentlige virksomheder (med over 500 ansatte), der allerede er omfattet af direktivet om ikke-finansiel rapportering, med rapporter, der skal afleveres i 2025.
- Fra den 1. januar 2025 for store virksomheder, der ikke allerede er omfattet af direktivet om ikke-finansiel rapportering (med over 250 ansatte og/eller en omsætning på 40 mio. euro og/eller samlede aktiver på 20 mio. euro), med rapporter, der skal afleveres i 2026.
- Fra den 1. januar 2026 for børsnoterede SMV’er og andre virksomheder, med rapporter, der skal afleveres i 2027. Små og mellemstore virksomheder (SMV’er) kan dog fravælge dette indtil 2028.
- Virksomheder udenfor EU med en betydelig tilstedeværelse i EU (med en omsætning på over 150 mio. euro i EU) eller med værdipapirer noteret på et EU-reguleret marked vil også blive omfattet af de nye regler.
Selvom det ikke er alle virksomheder, der er direkte omfattet af ovenstående krav og datoer, så kan de nye krav potentielt omfatte hele virksomhedens værdikæde og dermed også små virksomheder.
Kilde: Ecoonline
Hvorfor arbejde sammen med en NGO i arbejdet med ESG og CSRD?
Som virksomhed skal I forholde jer til, hvordan I påvirker det omkringliggende samfund, herunder personer eller grupper, der bor eller arbejder i samme område som jeres virksomhed, og som har været, eller kan blive berørt af jeres aktiviteter. Disse aktiviteter kan være i hele virksomhedens værdikæde.
Da det som virksomhed kan være svært at have tilstrækkelig viden eller indsigt i et lokalsamfund, hvor vigtige dele af ens produktion foregår, kan det være en fordel at samarbejde med lokalforankrede NGO’er, som har dyb indsigt i de områder, hvori de opererer, og ved hvor udfordringer og muligheder opstår.
Kilde: Dansk Industri
Partnerskaber med NGO’er kan nedbryde eventuelle barrierer for virksomheders omstilling til de nye regler for bæredygtighedsrapportering ved at give adgang til værdifuld specialviden, der kan hjælpe danske virksomheder med at løfte rapporteringen inden for f.eks. ESRS S3 Berørte Samfund.
Kilde: Dansk Erhverv
Vil du høre mere?
Udfyld formularen og bliv kontaktet af en af vores Corporate Managers
Mai Ebdrup, Senior Corporate Relations Manager
Tlf: 3378 0296 – Mail: meb@sosbornebyerne.dk
Skab langvarig forandring som virksomhedspartner
Mascot International A/S og SOS Børnebyerne har indledt et partnerskab på grundlag af et fælles ønske om at sætte et positivt aftryk i det lokalsamfund, hvor virksomheden er til stede.
Læs mere