Children's Living Places
Krigen i Ukraine har efterladt tusindvis af børn uden et hjem og i værste tilfælde uden forældreomsorg. Landets sociale indsatser for og med børn er desuden sat under yderligere pres efter tre år med krig. SOS Børnebyerne i Ukraine og SOS Børnebyerne i Danmark har besluttet sig for at gå forrest i arbejdet med at reformere børneomsorgen i Ukraine gennem projektet Children's Living Places. Det sker i samarbejde med en koalition af partnere. Projektet fremmer socialt forebyggende arbejde og anbringelser i familielignende pleje for børn uden forældreomsorg fremfor anbringelse på institution.
Bedre omsorg og anbringelser for børn og unge i Ukraine
Children’s Living Places vil sikre bedre omsorg for de børn og unge, der anbringes uden for hjemmet, og samtidig arbejde for, at langt færre børn overhovedet anbringes.
I dag har over 90 procent af de anbragte børn og unge i Ukraine en eller begge forældre som har fuld forældremyndighed. Mange af de anbragte børn bor dermed ikke på institutionerne, fordi de har mistet forældreomsorgen, har en særlig diagnose eller alvorlig sygdom, men fordi deres familier er udsatte socialt eller økonomisk. Med forebyggende indsatser i form af f.eks. økonomisk støtte og socialrådgivning, ville mange forældre kunne beholde deres børn hjemme.
Ukraine har flere gange forsøgt at gøre op med landets over 720 institutioner i årtier, men trods intentionerne er antallet af institutioner steget. Den ukrainske regering afgav i 2023 løfte om at gøre op med de mange skadelige institutioner og gå over til familielignende omsorgsmiljøer, som en del af Ukraines proces mod indtrædelse i EU. I november 2024 blev en ny reform vedtaget af den ukrainske regering, der lancerede ‘Strategy for Ensuring the Right of Every Child to Grow Up in a Family Environment’ (2024-2028)’. Strategien er udviklet af myndighederne med faglig støtte fra specialistorganisationer, herunder SOS Børnebyerne i Ukraine.
Den nyligt vedtagne strategi skal forbedre anbringelsesområdet, sikre socialt forebyggende indsatser for familier samt et rettighedsbaseret system for børn og unge, så myndighederne imødekommer børns og unge perspektiver, lader dem blive hørt og sikrer deres rettigheder. Strategien omfatter også en omfattende revision af lovgivningen på området i perioden 2025-2027.
Nye, trygge hjem som en del af Ukraines genopbygning
Krigen i Ukraine medbringer ødelæggende konsekvenser for millioner af ukrainere, hvoraf mange har mistet deres hjem. Verdensbanken anslår, at mere end 13 procent af den samlede boligmasse i Ukraine enten er beskadiget eller ødelagt af krigen, og at cirka 2,5 millioner hjem er berørt.
Estimater peger på en samlet skadesomkostning på knapt 176 milliarder dollars, og behovet for renovering og genopbygning af boligsektoren anslås til over 84 milliarder dollars. Behovet for nye boliger er presserende, samtidig er det vigtigt, at Ukraine bliver genopbygget på en mere bæredygtig måde.
Projektets nye boliger til plejefamilier er bygget efter Living Places-konceptet, udviklet af VELUX-koncernen i samarbejde med EFFEKT arkitekter og Artelia-ingeniører, som sikrer et lavere CO2-aftryk end i almindelige byggeprocesser. Byggematerialer og -teknik er designet til at reducere belastningen af miljøet og sikre et sundt indeklima for familierne.
Millioner af ukrainere er internt fordrevet på grund af krigen, og det gælder også mange plejefamilier. Ved at bygge nye hjem til plejefamilier, er ambitionen med Children’s Living Places at kombinere genopbygningen af Ukraine med reformeringen af landets anbringelsesområde for en permanent, positiv forandring til gavn for landets børn og unge.
Byggeriet skal samtidig fungere som et forbillede for den store genopbygning af landet, der venter forude.
Living Places principles*