Langt de fleste af lokalgruppens aktiviteter kan sættes i gang uden at skulle tage højde for tilladelser. Der er dog nogle undtagelser, som du som frivillig skal kende til.
Læs mere nedenfor om hvilke retningslinjer, der er vigtige ved indsamlinger, og hvornår du skal søge om tilladelse.
Salg af fødevarer
I skal registreres hos Fødevarestyrelsen, hvis jeres salg af fødevarer overstiger bagatelgrænsen.
Under bagatelgrænsen betyder, at I kun sælger fødevarer op til ca. 10 gange om året, og at salget foregår over 1-3 dage pr. gang – eller at I sælger 1-3 gange om året, og salget varer op til ca. 10 dage pr. gang. Salget kan være op til ca. 30 dage totalt i løbet af et år.
Hvis I fx sælger hver weekend eller en fast dag om ugen hele året, er det over bagatelgrænsen.
Læs mere på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor I også kan læse om hygiejneregler, opbevaring mv.
Musikafgift
I forbindelse med koncerter skal I være opmærksomme på musikafgiften (KODA). Når der er tale om velgørende arrangementer, er der mulighed for at blive helt eller delvist fritaget for at betale KODA-afgifter. Dette gøres ved, at I på forhånd søger KODA om fritagelse.
I kan læse mere om musikafgiften på KODAs hjemmeside.
Her kan I også læse om, hvordan I kan søge om fritagelse for velgørenhedsarrangementer.
Almennyttige lotterier
Et lotteri kan fx være bankospil, skrabespil, lodsedler eller tombola. Lotterier forudsætter kun tilladelse fra Spillemyndigheden, hvis
- Deltagerne betaler et indskud (penge eller lignende)
- Gevinstchancen udelukkende beror på tilfældighed
- Deltagerne gennem betalingen har mulighed for at vinde en gevinst
Læs mere på Spillemyndighedens hjemmeside
Retningslinjer for offentlige indsamlinger
Hvis lokalgruppen afholder indsamling på et offentligt sted, må der ifølge Lov om offentlige indsamlinger ikke rettes personlig henvendelse til forbipasserende. Det betyder i praksis, at I, når I samler ind, ikke selv må kontakte folk, men at I, såfremt de henvender sig til jer, selvfølgelig gerne må besvare spørgsmål om indsamlingen. Derudover må der heller ikke udleveres løbesedler eller andet materiale ved indsamlingen.
Disse regler gælder ved offentlige indsamlinger, hvorved der forstås indsamlinger, der foregår alle andre steder end private hjem. Det være sig gader og stræder, supermarkeder, sportsklubber, togstationer m.v.
Såfremt du ønsker at samle ind i et storcenter, supermarked el.lign., skal dette ske ifølge aftale med stedets bestyrer eller anden ansvarshavende. Hvis du samler ind på din arbejdsplads eller lignende, skal indsamlingsbøtten være under opsyn og/eller fastspændt på et bord, en disk eller lignende i hele indsamlingsperioden.