Med en fireårig bevilling fra Danida arbejder SOS Børnebyerne for at forbedre vilkår for anbragte børn og unge i Østafrika. Indsatsen hedder "Leave No Youth Behind".
Overgangen til voksenlivet byder typisk for en del udfordringer for unge. Men for udsatte unge og i høj grad dem, der har været anbragt uden for hjemmet, kan overgangen til voksenlivet være særligt svær.
Den diskrimination og marginalisering, mange af disse unge har oplevet, er med til at skabe en social ulighed. Den sociale ulighed kan nedarves i generationer. Derfor er det vigtigt at bryde den onde cirkel.
Fra anbringelse til et godt voksenliv
I indsatsen “Leave No Youth Behind” arbejder vi for at skabe bedre vilkår for unge med anbringelseserfaring og andre unge, som har brug for styrkede sociale netværk i overgangen til voksenlivet i tre af SOS Børnebyernes partnerlande: Kenya, Etiopien og Somaliland.
Indsatsen skal være med til at sikre unge en god overgang til voksenlivet, herunder støtte til grønne jobs, adgang til mental, seksuel og reproduktiv sundhed og ikke mindst deltagelse.
Strategisk partner med Danida
Pr. 1. januar 2022 kunne SOS Børnebyerne for første gang kalde sig strategisk partner med Danida. I de følgende fire år modtager SOS Børnebyerne 60 millioner kroner. Pengene går til en udvidelse af vores arbejde med at beskytte rettighederne for børn og unge, der er vokset op uden forældreomsorg.
Sammen med en lang række samarbejdspartnere i landene arbejder SOS Børnebyerne for at påvirke de nationale systemer for social beskyttelse, så de tager hensyn til denne målgruppes særlige udsathed og marginalisering.
Omsorgspersoner, lokale myndigheder og frivillige skal uddannes, så de er i stand til at tage sig ordentligt af børnene og de unge.
En god start på voksenlivet
SOS Børnebyerne vil også have et større fokus på mental sundhed, social beskyttelse, seksuel og reproduktiv sundhed, unges deltagelse og efterværn.
Indsatsen skal være med til at sikre at unge, der er vokset op uden for hjemmet, får de bedst mulige betingelser for en god start på voksenlivet.
Toolbox
Forebyggelse af vold mod børn og unge
Vold mod børn og unge gør dem særligt udsatte i forhold til omsorgssvigt, mistrivsel og udnyttelse, og samtidig har det store konsekvenser på samfundsniveau.
I samarbejde med Danner og AIDS-Fondet har SOS Børnebyerne lavet en frit tilgængelig toolbox med viden og værktøjer til forebyggelse af vold og skadelige kønsnormer.
SOS Børnebyerne arbejder for at skabe bedre vilkår for en af de mest udsatte og oversete grupper, nemlig anbragte unge. Det gør vi ud fra tilgangen nothing about us without us. Tilgangen er baseret på dialog med de unge fra målgruppen om at udvikle bæredygtige løsninger til netop deres udfordringer.
Fakta
Netværk for børn og unges rettigheder
SOS Børnebyerne er som medlem af The Child Protection Network of Denmark med til at sætte fokus på FN Resolutionen fra 2019 ‘Promotion and protection of the rights of children’.
I 2022 udgav netværket en guide, der giver et overblik over årsager til, at børn mister forældreomsorg, samt hvordan man kan implementere resolutionen og forhindre familie-separation. Find guiden her.