SOS Børnebyernes omsorgsindsatser
Vi samarbejder om at sikre kvalitetsomsorg til børn, der står alene
Når børn mister deres forældre eller af anden årsag ikke kan bo hjemme, har de brug for passende pleje uden for hjemmet. Alt for mange børn uden forældreomsorg ender på gaden, i børnearbejde, prostitution, kriminalitet og i det, man kalder moderne slaveri, herunder tvangsarbejde og tvangsægteskaber. De er i større risiko for at blive frarøvet muligheder for at lære, modnes og udvikle livsfærdigheder, og derfor er det sværere for dem at vokse op og blive aktive medlemmer af samfundet.
Omsorg skaber ringe i vandet
Børn, der vokser op i et stabilt og kærligt hjem, får en bedre chance i livet. De bliver mere selvsikre, beslutsomme og modstandsdygtige.
Det barn, der får en tryg barndom, bliver til en voksen, der selv evner at give omsorg og tryghed. På den måde sikrer hjælpen ikke bare ét barn nu og her, men også kommende generationer af børn.
Omsorgen repræsenterer en ringe-i-vandet-effekt, der kan bidrage til at løfte et lokalsamfund. Nøglen er kvalitetsomsorg.
Årsager til at børn mister forældreomsorg
I de lande, hvor SOS Børnebyerne arbejder, har omkring ti procent af alle børn mistet forældreomsorgen, blandt andet på grund af sygdom, høj mødredødelighed, ekstrem fattigdom eller konflikt, der tvinger familier til at splittes ad og migrere. Andre årsager til, at børn ikke har mulighed for at bo med deres egen familie kan være skilsmisse, vold, overgreb eller forsømmelse.
Størstedelen af de børn, der vokser op adskilt fra deres forældre, har ikke adgang til den kvalitetsomsorg, der er nødvendig for at give dem en god start på livet. Børn uden forældreomsorg er også i større risiko for ikke at få en uddannelse og har ofte ikke adgang til lægehjælp, når de er syge.
Vi giver børn et nyt hjem i en SOS-børneby
SOS Børnebyerne arbejder primært med en omsorgsmodel, der er baseret på en SOS-børneby og en familielignende struktur i børnebyens rammer. I børnebyerne får børnene et trygt og stabilt hjem med en kærlig SOS-mor eller SOS-far. Hvis flere børn kommer fra samme biologiske familie, bor de sammen i SOS-familien.
SOS-forælderen står for den daglige omsorg og har ansvaret for familiens husholdning og økonomi med støtte fra børnebyens leder og det øvrige personale. Han/hun er en professionelt uddannet omsorgsperson, som er i stand til at tage sig godt af børnene, der ofte kommer med bagage i form af tab, sorg og svigt.
Alle børn og unge, der vokser op i en børneby, har adgang til sundhedsydelser og uddannelse, lige fra børnehave til universitet eller teknisk skole, alt efter det enkelte unge menneskes ønske.
Vi ved, at børn har det bedst i deres biologiske familie, når det er i tråd med barnets tarv og ønske, og derfor vurderer vi løbende, om barnet med fordel kan vende tilbage til sin biologiske familie.
Vi støtter unges overgang til voksenlivet
Mange af de unge mennesker, som SOS Børnebyerne arbejder med, kommer fra en svær baggrund fyldt med sorg og svigt. De har behov for omsorg, støtte og vejledning i den vanskelige overgang fra barn til voksen.
Overgangen til voksenlivet er aldrig helt uden udfordringer for et ungt menneske. Men for udsatte unge og i høj grad dem, der har været anbragt uden for hjemmet, kan overgangen til voksenlivet være særligt svær. Vi arbejder for, at alle udsatte unge skal have en god start på voksenlivet med den nødvendige støtte. Derfor har SOS Børnebyerne fokus på at støtte de unge i at mestre deres eget liv og tale deres egen sag, uanset om de er vokset op i en SOS-børneby, i en plejefamilie eller i en udsat familie.
Den diskrimination og marginalisering, mange af disse unge har oplevet, er med til at skabe en social ulighed, som kan nedarves i generationer, hvis ikke den onde cirkel brydes. Vi arbejder for, at udsatte unge får den støtte, der er nødvendig, for at de kan udvikle sig til glade, sunde unge mennesker, der er klar til at træde ud i voksenlivet, forsørge sig selv og skabe en familie, som de er i stand til at tage sig godt af.
Vi støtter plejefamilier i lokalsamfundet
Plejefamilierne i de lande, hvor vi arbejder, er sjældent klædt ordentligt på til den opgave, der ligger i at tage sig af et barn, der har oplevet at miste forældreomsorgen. Uanset hvor et barn anbringes, er en forudsætning for, at det bliver en succes, at omsorgspersonerne er kvalificerede. Derfor arbejder vi med at uddanne og rådgive plejefamilier for at bidrage til, at de bedre kan varetage rollen som omsorgsgivere.
På kurser lærer de blandt andet om børns udvikling og tilknytning og bliver klædt ordentligt på til den opgave, der ligger i at tage sig af et barn, der har oplevet at miste forældreomsorgen. Mange af de børn, der har oplevet omsorgssvigt vil have udadreagerende adfærd, indlæringsvanskeligheder og konflikter med deres jævnaldrende, som familien skal lære at håndtere på en måde, der respekterer barnets rettigheder og behov for tilknytning.
Gennem månedlig supervision sikres det, at de børn, der er i pleje, trives og ikke diskrimineres. Plejefamilierne får jævnligt besøg af SOS-personale, som fungerer som mentorer, der lærer fra sig af deres store viden om udsatte børn og sikrer, at alle børn har det godt.
Plejeforældrene får også typisk adgang til låne-sparegrupper, så de kan forbedre deres økonomi. Ligesom plejeforældre og børn hjælpes til at få adgang til den lokale lægeklinik. Hjælpen omfatter typisk også direkte støtte til skoleuniformer og skolebøger samt oplysning om vigtigheden af skolegang for at sikre, at alle plejebørn går i skole.
Alle børn har ret til kvalitetsomsorg
Med udgangspunkt i Børnekonventionen og FN’s retningslinjer for omsorgsindsatser for børn uden forældreomsorg sætter vi barnets behov, individuelle udvikling og tarv i centrum af vores arbejde.
Vi arbejder for at sikre, at hvert barn modtager kvalitetsomsorg, så de bliver til stærke unge mennesker, der er i stand til at klare sig selv og bidrage positivt til samfundet.
Vi arbejder for at forbedre nationale systemer
Som 70 år gammel børneorganisation står vi med et solidt erfaringsgrundlag i forhold til at skabe gode rammer for udsatte børn og børn uden forældreomsorg. Denne erfaring bruger vi til at påvirke regeringer til at påtage sig et ansvar i forhold til at beskytte disse børns rettigheder.
Børn uden forældreomsorg er ofte den mest oversete gruppe i samfundet. Derfor arbejder vi for at få regeringer til at prioritere børn uden forældreomsorg politisk og økonomisk, så de nationale systemer for anbringelse og børnebeskyttelse kan blive forbedret.
SOS Børnebyernes partnerskaber med fonde og offentlige donorer er instrumentelle i vores arbejde for at udvikle konkrete løsninger for at sikre kvalitetsomsorg til børnene. Læs mere om vores samarbejde med fonde og offentlige donorer på dette område nedenfor.