SOS Børnebyernes forebyggende indsatser
Vi samarbejder om at forebygge, at børn mister forældreomsorgen
I SOS Børnebyerne ved vi, at børn har det bedst med at vokse op i deres egen familie, hvis familien kan tage ordentligt vare på børnene og sørge for at opfylde deres behov. Derfor består en stor del af vores arbejde i at forebygge, at familier falder fra hinanden. Det gør vi ved at give udsatte familier bedre muligheder for selv at tage sig af deres børn. SOS Børnebyerne har arbejdet med forebyggende indsatser siden 1980’erne og på den måde forebygger vi behovet for alternativ pleje.
736 millioner mennesker verden over lever i ekstrem fattigdom, ifølge Verdensbanken. Nogle familier er så fattige og har så store sociale problemer, at de ikke kan opfylde deres børns mest fundamentale behov for tøj, et sted at bo, mad, lægehjælp, skolegang og omsorg.
Fattigdom bevirker, at alt for mange familier ender med at falde fra hinanden, hvilket betyder, at mange børn efterlades uden forældreomsorg. Børn, der vokser op uden kærlighed og støtte fra en stabil omsorgsgiver, er i større risiko for at blive udsat for diskrimination, forsømmelse, misbrug og at blive forladt. De er i større risiko for at blive frarøvet muligheder for at lære, at modnes, og at udvikle livsfærdigheder, og derfor er det sværere for dem at vokse op og blive aktive medlemmer af samfundet. Hvis de en dag selv får børn er de ofte ikke i stand til at støtte tilstrækkeligt op om deres børns udvikling, og på den måde overføres de skadelige virkninger desværre ofte til den næste generation.
Fakta om børnefattigdom
Fattigdom går ud over børns vækst, skolegang, indlæring og fremtidsmuligheder. Hvert år mister millioner af børn livet pga. underernæring. Ofte får børnene heller ikke den nødvendige lægehjælp, hvilket kan betyde forskellen på liv eller død. Skolegang prioriteres ofte ikke af familien pga. manglende ressourcer og mangel på viden om vigtigheden af uddannelse. Bekæmpes fattigdom ikke i barndommen, fastholdes problemet i generationer og skaber forhindringer for social og økonomisk udvikling.
Det forebyggende arbejde
Fattigdom må aldrig være den eneste årsag til, at børn bliver adskilt fra deres forældre. Derfor lægger vi pres på regeringer og myndigheder for at forbedre forholdene for forældreløse og udsatte børn og for at prioritere familiestyrkende indsatser. Vi støtter også myndighederne i deres indsatser. Arbejdet tager udgangspunkt i Børnekonventionen og FN’s retningslinjer for omsorgsindsatser for børn uden forældreomsorg samt vores mange års erfaring med at arbejde med udsatte børn og familier.
Lokalt går vi ind og hjælper udsatte familier, der er i fare for at falde fra hinanden. Gennem skræddersyet hjælp til den enkelte familie, styrker vi familiernes økonomiske og sociale kompetencer, så de bliver bedre i stand til at drage omsorg for deres børn, sikre deres trivsel, deres skolegang og deres sundhed. På den måde forebygger vi, at familierne falder fra hinanden, og at børnene står alene tilbage.
Arbejdet med de udsatte familier tager udgangspunkt i hver families unikke situation. Den enkelte familie lægger i samarbejde med SOS Børnebyerne en skræddersyet udviklingsplan, som tager højde for familiens ressourcer og de udfordringer, de står overfor.
Familierne får tilbud om deltagelse i indkomstskabende aktiviteter og låne- og sparegrupper for på den måde at få mulighed for at forbedre deres indtægtsgrundlag. Når familierne har indtægter, kan de selv betale for bøger, blyanter og andre udgifter til deres børns skole samt sundhedsforsikring, der giver adgang til behandling. Familierne får også støtte til at etablere køkkenhaver og viden om, hvad de og deres børn bør spise, hvis de skal undgå underernæring og forblive – eller blive – sunde og raske.
Forståelse for økonomisk planlægning og etablering af en fast opsparing er et helt afgørende element i det forebyggende arbejde, så familien fremover har de nødvendige reserver. Helt banalt skal der eksempelvis ved skoleårets begyndelse være tilstrækkeligt med penge til børnenes skolematerialer.
Et andet vigtigt område i det forebyggende arbejde er beskyttelse af børnene. Ved at oplyse både forældre og børn om børns rettigheder og børns udvikling arbejder vi for, at børnene bliver behandlet ordentligt og kan føle sig trygge i hjemmet. Og så bliver forældrene undervist i, hvordan de kan blive bedre forældre og støtte deres børn i at bryde fattigdomscirklen. Ikke alle forældre forstår vigtigheden af uddannelse, fordi de ikke selv har gået i skole.
Forældrene får også viden om, at de og deres børn har ret til støtte fra myndighederne, og de får viden om, hvordan de kan opsøge støtten. Børn og unge arrangerer også kampagneaktiviteter, mens medarbejdere fra SOS Børnebyerne og lokale organisationer deltager i møder med myndighederne. Begge dele er med til at lægge pres på myndighederne, som ikke altid gør nok for udsatte familier.
SOS Børnebyernes partnerskaber med fonde og offentlige donorer er instrumentelle i vores arbejde for at udvikle konkrete løsninger for børnene. Læs mere om vores samarbejde med fonde om at styrke udsatte børnefamilier i Østafrika nedenfor.