”Inshuti z’ Umuryango” betyder ”venner af familien”, og det er sådan, at de lokale kender de frivillige socialarbejdere. For fire år siden indså Rwandas regering, at de ikke kunne dække landets behov for socialhjælp med uddannede socialrådgivere. Derfor besluttede regeringen at få lokale frivillige til at udføre socialt arbejde, og i dag hjælper de ved sager om børn, der er droppet ud af skolen, vold i hjemmet, og så fører de tilsyn med børn, der lever i plejefamilier.
Mere end ti procent af alle børn i Rwanda har mistet en eller begge forældre og langt hovedparten bor enten hos familiemedlemmer eller i uregistrerede plejefamilier, så opgaven med at føre tilsyn med plejefamilier er en væsentlig del af arbejdet for de frivillige socialarbejdere.
For at sikre, at forældreløse og udsatte børn i plejefamilier får den rette hjælp, har SOS Børnebyerne siden 2017 trænet de frivillige socialarbejdere, så de er klædt på til at vejlede plejefamilier og sikre, at plejebørnene trives i familierne.
Fakta
Frivillige socialarbejdere i Rwanda, Kenya, Tanzania og på Zanzibar har deltaget i SOS Børnebyernes træning. De frivillige socialarbejdere hjælper især ved familiekonflikter og reagerer på sager om overgreb, vold i hjemmet og børn, der er droppet ud af skolen.
I Rwanda går de frivillige socialarbejdere under navnet ”Inshuti z’ Umuryango”, der betyder ”venner af familien”.
Uddannelse i børns rettigheder
Siden 2016 har Enu arbejdet som frivillig socialarbejder i sit lokalområde. Da Enu begyndte som frivillig socialarbejder, følte han ikke, at han havde de faglige redskaber til at sikre, at plejebørnene havde det godt.
”Tidligere havde vi ikke træning. Vi var ikke klar over vores roller og ansvar. Vi kendte ikke til politikker og love, der støtter op om børns rettigheder. Vi opfattede det som helt normalt, når et barn blev slået. Vi havde ikke dybe samtaler med voksne og børn, for vi kendte ikke til aktive lytteteknikker,” fortæller Enu.
Enu og de øvrige frivillige i hans lokalområde har blandt andet lært om børns rettigheder, opdragelse og samtaleteknikker, der gør ham bedre i stand til at passe på lokalområdets plejebørn.
”Vi deltog først i en træning i børns rettigheder. Vi lærte om positiv opdragelse og entreprenørskab. Vi begyndte at besøge familier, fandt frem til mange børn, der boede i plejefamilier og mindede familierne om deres forpligtelser over for børnene,” fortæller Enu.
Vi opfattede det som helt normalt, når et barn blev slået
Enu er en af de lokale mæglere
I udgangspunktet er der to frivillige per landsby, en mand og en kvinde. Hver aften besøger de frivillige socialarbejdere forskellige familier for regelmæssigt at følge op på, hvordan det går i familierne i deres lokalområde, herunder plejefamilierne. Ifølge Programansvarlig i SOS Børnebyerne Lene Godiksen er det en stor fordel, at de frivillige socialarbejdere er lokalkendt.
”De frivillige socialarbejdere kender deres eget lokalområde, og derfor falder de naturligt ind i en rolle som mæglere mellem de sociale myndigheder og plejefamilierne. Det virker langt mindre indgribende i folks liv, når den, der kommer forbi, er en person, som folk kender og har tillid til,” siger Lene Godiksen.
Som navnet antyder, får de frivillige socialarbejdere ingen løn af myndighederne, men de får stillet en telefon til rådighed, så de kan rapportere eventuelle sager til myndighederne.
Efter Enu og hans kollegaer har fået træning, opdager de flere sager, hvor børn mistrives eller bliver misbrugt. Heldigvis har de frivillige socialarbejdere nu viden om og redskaber til at anmelde sagerne til myndighederne, så de skyldige kan blive stillet for retten, og børnene kan få et nyt trygt sted at bo.
SOS Børnebyernes arbejde med frivillige socialarbejdere er en del af vores regionale arbejde for plejefamilieområdet i Østafrika, der er finansieret af Civilsamfund i Udvikling (CISU). SOS Børnebyerne har trænet frivillige socialarbejdere i både Rwanda, Kenya, Tanzania og på Zanzibar.
Fakta
SOS Børnebyerne har mere end 70 års erfaring i at sikre børn uden forældreomsorg en tryg opvækst og et kærligt hjem i nye rammer, og derfor er det også naturligt at viderebringe denne viden i arbejdet med plejefamilier.
Læs mere om SOS Børnebyernes arbejde med plejefamilier her.