Forside / For Virksomheder / >Virksomheds nyheder / Ét års krig i Ukraine
Takket være massiv støtte fra vores danske donorer og partnere, har SOS Børnebyerne siden den russiske invasion hjulpet mere end 275.000 udsatte børn og voksne.
Da ukrainerne vågnede den 24. februar 2022, var det til et liv, der for altid er forandret. Siden krigens begyndelse for et år siden har millioner af børn fået deres hverdag revet i stykker. Familier er splittet ad og bliver måske aldrig hele igen. Godt otte millioner ukrainere er flygtet ud af landet, mens op mod seks millioner ukrainere er internt fordrevne.
”Konteksten er noget af det mere alvorlige og dramatiske, jeg har oplevet i mit arbejdsliv: En regulær landkrig i Europa, kun et par timers flyvning fra København; et Europakort, der er helt forandret; massiv geopolitisk og finansiel uro og krise med massiv påvirkning af verden. Samtidig har det været overvældende at opleve den enorme opbakning, som både almindelige danskere, danske virksomheder, fonde og den danske stat har ydet til vores arbejde i Ukraine,” fortæller Peter Hermann Kamph, chef for Kommunikation og Partnerskaber i SOS Børnebyerne Danmark.
SOS Børnebyerne har arbejdet i Ukraine siden 2003. Udover at drive børnebyer har vi hjulpet sårbare og udsatte familier til et stabilt liv, hvor det er trygt for børn at vokse op, ligesom vi har arbejdet hårdt på et opgør med børnehjemskulturen i landet. Efter de første angreb i 2014 og krigens begyndelse i februar sidste år har SOS Børnebyerne i Ukraine udvidet markant; fra en håndfuld kontorer og børnebyer primært omkring Kiev til mere end 20 lokationer fordelt på 17 regioner og mere end 200 medarbejdere. Samlet har vi siden krigens begyndelse hjulpet en kvart million børn og voksne med en midlertidig bolig, mad, krisehjælp og kontanter.
Indtil nu har SOS Børnebyernes fokus været på at redde så mange liv som muligt – og sådan fortsætter det, så længe omstændighederne er som nu. Ud over helt basal nødhjælp, der især var centralt i krigens første måneder, omfatter indsatserne hjælp til børn uden forældreomsorg og udsatte børnefamilier i Ukraine, f.eks. i transitcentre og i nabolandene, blandt andet i form af transport, etablering af midlertidige boliger, psykologisk førstehjælp, adgang til beskæftigelse og undervisning, finansiel bistand, genforening af familier mv.
Som altid, tager vi udgangspunkt i børnene og deres tarv og trivsel. Både i Ukraine og de nabolande, der har modtaget mange flygtninge, hjælper vi udsatte børnefamilier med at holde sammen, og vi arbejder hårdt for at genforene børn med deres familier, hvis de er blevet splittet ad.
Da krigen brød ud, fik SOS Børnebyerne i Ukraine hurtigt etableret trygge, børnevenlige områder med plads til leg.
SOS Børnebyerne i Ukraine har siden krigens begyndelse hjulpet familier med at komme i sikkerhed. Billedet her er fra et beskyttelsesrum i Brovary, Ukraine.
Ukraine er præget af daglige strømsvigt. Når det sker, må behandlerne tage alternative lyskilder i brug for at kunne fortsætte den psykosociale støtte.
Flere steder i landet har SOS Børnebyerne uddelt fødevarer, rent vand, medicin, varmt vintertøj, tæpper, små ovne og brænde.
Masser af børnefamilier er blevet evakueret til de omkringliggende lande.
Siden marts har adskillige af SOS-organisationerne i Ukraines nabolande arbejdet på højtryk for at give de ukrainske flygtninge tag over hovedet og anden form for hjælp. Det gælder Østrig, Tyskland, Estland, Letland, Litauen, Finland, Grækenland, Italien, Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Polen og Rumænien. Støtten er forskellig fra land til land, men omfatter bl.a.:
Midt i krigens kaos forbereder vi os på en langvarig indsats, der, udover fokus på at behandle traumer hos børn og voksne og genforene familier, har til formål at forandre det ukrainske sociale system omkring udsatte børn i fattige familier og børn, der mangler forældreomsorg.
Ukraine er et af de europæiske lande, der har det højeste antal børn boende på statslige institutioner. Allerede før krigen vidste man, at det kan være skadeligt for børns trivsel og udvikling at vokse op på institution, hvor der ofte mangler den omsorg og følelsesmæssige støtte, der er i en familie. Krigen har kun bekræftet, at børn der vokser op uden deres forældre er ekstra udsatte.
Som en del af det nationale børnerettighedsnetværk har SOS Børnebyerne arbejdet sammen med den ukrainske regering om at udvikle og implementere en national deinstitutionaliseringsstrategi. Formålet er at forhindre unødig separation af børn fra deres forældre og sikre familielignende plejeløsninger for børn, der ikke kan blive hos deres forældre, fremfor at anbringe børnene på institution. ”Som børnerettighedsorganisation med mere end 70 års erfaring står vi på et solidt erfaringsgrundlag i forhold til at skabe gode rammer for udsatte børn og børn uden forældreomsorg – med udgangspunkt i Børnekonventionen og FN’s retningslinjer. Derfor bidrager SOS Børnebyerne i Ukraine allerede nu til dette arbejde,” fortæller Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne Danmark.
Som virksomhed kan I hjælpe de børn og forældre, der lige nu gennemlever vores alles værste mareridt. De har brug for vores hjælp, hvis de skal overleve og komme godt ud på den anden side af krigen.
Giv et bidrag