Børns ret til at blive beskyttet mod diskrimination
I dag skal vi høre om børns ret til at blive behandlet lige og til ikke at blive diskrimineret. Vi skal til Nordmakedonien og møde Olivia, der er roma.
Overalt i verden findes der folk, som desværre bliver behandlet dårligt, fordi de skiller sig ud fra mængden. Det er selvfølgelig ikke i orden, og derfor er det vigtigt at blive opmærksom på, om man selv kan gøre noget for, at alle føler sig godt behandlet, uanset hvordan man ser ud, føler sig eller hvad man tror på.
I skal nu lave en test, der kan hjælpe jer med at tænke over, om I selv bliver behandlet dårligt, fordi I skiller jer ud fra mængden. Det er også en god måde at få en idé om, hvordan mængden ser ud.
Download dette skema eller tegn et selv, der ligner det. I kan også selv tilføje flere ting, som der har gjort, at I er blevet behandlet dårligt. Tænk over spørgsmålene, og sæt et flueben i den boks, der viser, hvor ofte du har oplevet ubehagelige blikke, spørgsmål eller drillerier på grund af forskellige ting.
Når I har udfyldt skemaet, så tal om jeres skemaer på klassen. Hvis man ikke ønsker at dele sine svar, så husk at sig det til læreren.
Hvis de fleste af dine kryds er i kolonnen “aldrig”, kan det være fordi, at du er en del af mængden, og derfor bør tænke over, hvordan du er åben over for folk, som er anderledes end dig.
Forhåbentlig kan I få en god snak om, at alle er lige meget værd, og at man skal behandle alle lige godt, så ingen bliver behandlet dårligt, fordi de skiller sig ud fra mængden.
Lærertip
Inspireret af Teflontesten
Testen er inspireret af Teflontesten. Metoden er fra teksten Tricky Business af Louise Andersson i bogen Normkritisk pædagogik.
I dag har Mille reglerne 2, 23, 30, 37 og 40 med, som hun har givet farven turkis. De handler tilsammen om, at børn har ret til ikke at blive diskrimineret, og at alle børn skal behandles lige godt. Det gælder lige meget, hvem man er, hvor man lever, hvilket sprog man taler, hvilken religion man har, om man har et handicap eller har begået en forbrydelse og er i fængsel.
Regel 2 handler om, at Børnekonventionens regler gælder for alle børn.
Regel 23 handler om, at regeringen skal sørge for, at børn, der har et handicap, får de bedste muligheder i livet.
Regel 30 handler om, at børn har ret til at bruge deres eget sprog og have deres egen religion også selvom de bor i et land, hvor de fleste andre taler et andet sprog eller tror på noget andet.
Regel 37 handler om, at fængsel altid skal være den sidste udvej, hvis børn har brudt loven. Hvis børn kommer i fængsel, så skal de stadig behandles som børn og have kontakt til deres familie.
Regel 40 handler om, at børn, der bliver beskyldt for at bryde loven, altid skal have hjælp af en voksen, der kan forsvare barnet og sikre, at det bliver behandlet retfærdigt.
Kilde: Vi har tilpasset beskrivelserne af artiklerne. Se beskrivelserne i deres fulde længde hos UNICEF Danmark.
Dagens fakta
Romaerne har ikke et land, men er spredt ud over verden i mindre grupper. I Europa bor omkring seks millioner romaer – cirka lige så mange mennesker, som der bor i Danmark.
Nogle kommer til at kalde romaer for sigøjnere. Men ordet sigøjner stammer fra udtrykket “rejsende tyv”, og derfor er det meget strengt at sige om en, der er roma.
I Europa har man lavet undersøgelser, der viser, at mange romaer også i dag bliver diskrimineret og behandlet dårligt.
Undersøgelserne viser, at kun to ud af ti romabørn får en uddannelse, kun halvdelen af de voksne har et arbejde og rigtig mange romaer lever i stor fattigdom.
Nordmakedonien er blandt Europas fattigste lande, og flere end to ud af ti indbyggere lever i fattigdom.
Man mener, at der findes omkring 250.000 romaer i Nordmakedonien. Mange romaer er ikke registreret, og derfor er det svært at tælle op.
SOS Børnebyerne hjælper familier som Olivias, så de får nemmere ved at skaffe mad og sørge for, at Olivia og hendes søskende kan komme i skole.