I dag skal I møde Dezmo fra Kosovo. Dezmo kan mærke, at han tit får det bedre, når han tager en kjole og make-up på.
Foto: Katerina Ilievska
Dagens spørgsmål
Dagens gode gerning
Lav Teflontesten
I filmen så I, hvordan Dezmos SOS-forældre og venner bakker ham op og fortæller ham, at han kan gå i det tøj, han føler sig bedst tilpas i. Sådan er det desværre ikke for alle.
Overalt i verden findes der folk, som desværre bliver behandlet dårligt, fordi de skiller sig ud fra mængden. Det er selvfølgelig ikke i orden, og derfor er det vigtigt at blive opmærksom på, om man selv kan gøre noget for, at alle føler sig godt behandlet, uanset hvordan man ser ud, føler sig eller hvad man tror på.
I skal nu lave en test, der kan hjælpe jer med at tænke over, om I selv bliver behandlet dårligt, fordi I skiller jer ud fra mængden. Det er også en god måde at få en idé om, hvordan mængden ser ud.
Download dette skema eller tegn et selv, der ligner det. I kan også selv tilføje flere ting, som har gjort, at I er blevet behandlet dårligt. Tænk over spørgsmålene, og sæt et kryds i den boks, der viser, hvor ofte du har oplevet ubehagelige blikke, spørgsmål eller drillerier på grund af forskellige ting.
Når I har udfyldt skemaet, kan I sammen snakke om jeres skemaer i klassen. Hvis man ikke ønsker at dele sine svar, må man gerne lade være med at svare.
Hvis de fleste af dine kryds er i kolonnen “aldrig”, kan det være fordi, at du er en del af mængden. Prøv også at tænke over og snakke om, hvordan dem der er en del af mængden også har ansvar for at være åben over for folk, som er anderledes eller skiller sig ud.
Forhåbentlig kan I få en god snak om, at alle er lige meget værd, og at man skal behandle alle lige godt, så ingen bliver behandlet dårligt, fordi de skiller sig ud fra mængden.
Lærertip
Inspireret af Teflontesten
Testen er inspireret af Teflontesten. Metoden er fra teksten Tricky Business af Louise Andersson i bogen Normkritisk pedagogik . I kan læse mere om Teflontesten her.
Dagens fakta
Kosovo ligger i Østeuropa og grænser op til Montenegro, Serbien og Albanien.
En undersøgelse viser, at mere end en tredjedel af LGBT+-elever i grundskolen, føler sig ensomme på skolen, (mens over halvdelen af eleverne på et tidspunkt har gjort skade mod sig selv.)
LGBT+ er en bred kategori, som handler seksualitet og kønsidentitet.
I Danmark er 7-8 procent af befolkningen LGBT+ personer. Det svarer faktisk til, at der i hver eneste skoleklasse sidder 1-2 elever, som er LGBT+ personer.
Har man spørgsmål til sit køn eller seksualitet, som man ikke har lyst til at dele med sine forældre eller venner, kan man altid ringe eller skrive helt anonymt til Privatsnak.dk, som står klar til at hjælpe.