Mille Gori byder velkommen til dette års Omvendt Julekalender. Hun har fået en god idé. Hun vil vende julen på hovedet. Men hvad betyder det egentlig?
Foto: Chilie Hviid Orloff
Dagens spørgsmål
Dagens gode gerning
Glæd dem, der plejer at glæde dig Tænk på nogen, der plejer at gøre dig glad og hjælpe dig med ting. Det kan f.eks. være dine bedsteforældre, der hygger om dig, når de passer dig, din onkel eller moster, der bygger hule med dig i haven, dine forældre, der hjælper dig med at rydde op eller en god ven, der kan hjælpe dig med en svær opgave i skolen.
Fortæl med ord eller på en tegning, hvad du gerne vil gøre af gode gerninger for dem, der plejer at være gode mod dig. Du kan for eksempel spørge, om du skal hjælpe dem med at pakke julegaver ind, tømme opvaskemaskinen for dem, pynte deres hjem til jul eller bage en kage.
Hvis I som klasse samler ind, kan det være, at nogle af de voksne vil give lidt småpenge til klassens indsamling, når du fortæller dem om Omvendt Julekalender og gør en god gerning derhjemme.
Materiale til download
Brev fra Mille
Mille har skrevet et brev til elever og forældre med information om Omvendt Julekalender.
Omkring 385 millioner børn i verden lever i ekstrem fattigdom. Det kan betyde, at de må undvære ting som mad, vand, skolegang, lægehjælp eller beskyttelse.
Ekstrem fattigdom betyder, at man lever under fattigdomsgrænsen, som er beregnet til 1,90 dollars om dagen eller omkring 13 danske kroner.
I 1990 levede godt hver tredje person på jorden i ekstrem fattigdom – i 2019 var det hver tiende. Det svarer til omkring 730 millioner mennesker. Nedlukningerne af verden som følge af corona-pandemien har dog betydet, at den globale ekstreme fattigdom nu igen er steget med cirka 97 millioner personer, hvilket næsten skruer kampen mod fattigdom tilbage til 2017.
I dagens video henviser Mille Gori til Børnekonventionen. Børnekonventionen består af 42 artikler, der beskriver, hvordan voksne over hele verden skal behandle og passe på børn. Hvis I vil arbejde mere i dybden med Børnekonventionen, så kig på vores undervisningsmateriale Du har ret.
SOS Børnebyerne følger Børnekonventionen i arbejdet for og med forældreløse og udsatte børn. SOS Børnebyerne arbejder for eksempel for, at børns rettigheder bliver overholdt, når børn skal have et nyt kærligt hjem, fordi de ikke har nogle voksne til at tage sig af dem, eller når fattige forældre ikke kan skaffe mad og vand til deres børn.