Dagens spørgsmål
Hvad drømmer I om at være, når I bliver voksne?
Dagens gode gerning
Lær om forskelle og ligheder med vores vennekort
Med denne aktivitet kommer eleverne helt tæt på nogle af verdens børn og får et unikt indblik i deres hverdag. Ved at snakke om børns rettigheder i forbindelse med vennekortene kan du hjælpe eleverne med at forstå, hvordan forskellige børn rundt om i verden oplever deres liv og mulighed for at udfolde deres rettigheder og drømme.
Vennekort til indskolingen
Eleverne får udleveret et vennekort, hvor de tegner deres hjem (hus, søskende, forældre, kæledyr, værelse osv.) og skriver deres navn, alder og land på den ene side. På den anden side af kortet kan de se en tegning tegnet af et barn, der bor i en SOS-børneby.
Når eleverne har tegnet kortet færdigt, spørger du, om de har lagt mærke til den anden side af vennekortet. Derefter spørger du ind til de to børns forskellige tegninger. Er der nogle forskelle eller ligheder? Sover I i samme slags seng, har I lige så mange søskende, ligner husene hinanden osv.?
Eleverne får selvfølgelig lov til at tage vennekortet med hjem, så de kan fortælle deres familie og venner om det, de har lært.
Der er fire forskellige kort med fire forskellige tegninger.
Download vennekort til indskolingen her
Vennekort til mellemtrinnet
Eleverne får udleveret et vennekort med en række spørgsmål, som de skal udfylde. F.eks. hvad er dit navn, din alder, yndlingsmad og drømme. Den anden side af kortet er allerede udfyldt af et barn, der bor i en SOS-børneby.
Når eleverne har udfyldt kortet, spørger du, om de har lagt mærke til den anden side af vennekortet. Derefter spørger du ind til de to børns forskellige svar. Er der nogle forskelle eller ligheder? Spiser I det samme, drømmer I om det samme, osv.?
Eleverne får selvfølgelig lov til at tage vennekortet med hjem, så de kan fortælle deres familie og venner om det, de har lært.
Der er fire forskellige kort med fire forskellige børn fra en SOS-børneby.
Download vennekort til mellemtrinnet her
Dagens fakta
- SOS Børnebyerne har været til stede i Nepal siden 1975 og driver både børnebyer og forebyggende indsatser i landet.
- SOS Børnebyerne hjælper stort set altid med at sikre børnene skolegang. Det gør vi, fordi skolegang er den sikreste vej ud af fattigdom. SOS Børnebyerne sørger blandt andet for, at det ikke er pengene til en skoleuniform, der gør, at et barn fra en udsat familie ikke kommer i skole. Vi hjælper også familierne med at købe skolematerialer som bøger, hæfter og blyanter og støtter med frokostpenge.
- Artikel 28 i Børnekonventionen siger, at et barn har ret til at gå i skole og få en uddannelse. Hvert land skal sørge for, at alle børn kan få undervisning i grundskolen, og derfor skal undervisningen være gratis.
- Børnebyen i dagens låge er specialiseret i at tage sig af børn, der lever med et fysisk eller psykisk handicap. Mange af de børn, der bor i børnebyen, sidder i kørestol og har svært ved at klare sig uden hjælp og/eller har brug for daglig fysisk genoptræning for at opnå bedring. Børnebyen er indrettet, så det er let at komme rundt i en kørestol.
- Børnekonventionens artikel 23 siger, at alle børn med handicap skal have det bedst mulige liv i samfundet. Regeringerne skal gøre deres bedste for at fjerne alle forhindringer, så børn med handicap kan blive uafhængige og deltage aktivt i deres samfund.
Start en digital indsamling
Har du og dine elever fået lyst til at hjælpe børn som dem, I har mødt i kalenderen, så kan I sikkert og nemt starte en digital indsamling i klassen på sosindsamler.dk.