I dag er sidste afsnit i årets julekalender. Det handler om børns ret til at kende Børnekonventionen, og at alle mennesker bør kende børns rettigheder.
Dagens spørgsmål
Dagens gode gerning
Kig på Milles plakat nedenfor eller på jeres egen plakat, som nu er udfyldt med farver. Prøv at se på tallene og tal om, hvad I har lært i Omvendt Julekalender. Kan I huske, hvad der skete i de forskellige afsnit og hvilke rettigheder, der var i spil?
Tal også om, hvilke gode gerninger I har lavet, og hvordan det føles at gøre gode gerninger, der gør andre glade.
Til sidst vil vi bare sige tusind tusind tak til alle jer seje elever, der har været med i årets Omvendt Julekalender. Vi håber, at I har lært en hel masse om både jeres og andre børns rettigheder, og at I vil være med til at fortælle de voksne om Børnekonventionen og alle dens vigtige regler.
Dagens regler
I dag har Mille reglerne 4, 5, 26, 41 og 42 med, som hun har givet farven mørkeblå. Der handler tilsammen om, hvad lande skal gøre for, at alle kender børns rettigheder og lever op til dem.
Regel 4 handler om, at en regering i et land skal gøre alt for at sikre, at landets børns rettigheder bliver overholdt.
Regel 5 handler om, at regeringer og familier skal vejlede børn, så de bedst muligt kan bruge deres rettigheder.
Regel 26 handler om, at regeringer skal støtte fattige familier, så de kan sikre deres børns rettigheder.
Regel 41 handler om, at hvis et land har en lov, der beskytter børns rettigheder bedre end Børnekonventionen, så skal man bruge den lov.
Regel 42 handler om, at regeringer skal fortælle børn og voksne om Børnekonventionen, så alle kender børns rettigheder.
Kilde: Vi har tilpasset beskrivelserne af artiklerne. Se beskrivelserne i deres fulde længde hos UNICEF Danmark.
Materiale til download
Medaljer til eleverne
Alle de elever, der har været med i Omvendt Julekalender fortjener en medalje. Download og print klip-selv medaljer her.
Dagens fakta
Vidste I, at i mange lande er Børnekonventionen skrevet ind i loven, men det er den ikke i Danmark?
Alle lande, der har skrevet under på Børnekonventionen skal hvert femte år til eksamen i Børnekonventionen. Det gælder også Danmark. Her bliver der kigget på, om Danmark lever op til alt det, der står i konventionen. Hvis vi ikke gør det, kan FN’s Børnekomité kritisere os.
Udover at hjælpe forældreløse børn og fattige familier, så arbejder SOS Børnebyerne også for, at lande rundt om i verden følger reglerne i børnekonventionen.
Når SOS Børnebyerne opdager, at Børnekonventionens regler bliver overtrådt i et land, så siger SOS Børnebyerne til politikerne i landet, at det ikke er okay. Så prøver de at finde en løsning sammen, så børnene i landet kan leve, ligesom Børnekonventionen siger, at de har ret til.
Kilde: Børneportalen
Dagens billede
Mille foran den færdige plakat fyldt ud med farver, der symboliserer områderne i Børnekonventionen.