Mille Gori er vært
Igen i år vil Mille Gori, bedre kendt som Motor Mille fra DR Ramasjang, hver dag gøre eleverne klogere på emner som børns rettigheder, fattigdom, familie og venskaber.
Forside / For skoler / Omvendt Julekalender / Unikt indblik og globalt udsyn
Gennem film og refleksionsspørgsmål giver Omvendt Julekalender danske elever indblik i børns vilkår verden over, og med forslag til gode gerninger mærker eleverne glæden ved at gøre noget godt for andre.
Igen i år vil Mille Gori, bedre kendt som Motor Mille fra DR Ramasjang, hver dag gøre eleverne klogere på emner som børns rettigheder, fattigdom, familie og venskaber.
Når klassen er tilmeldt Omvendt Julekalender, får I hver skoledag i december adgang til en ny film om et barn fra en verden langt fra det danske klasselokale.
Som lærer finder du mere information på vores forberedelsesside for lærere og vil løbende modtage information på den mail, du har brugt ved tilmeldingen. Inden 1. december modtager alle tilmeldte lærere et link til kalenderforsiden, hvor vi har samlet dagens film, spørgsmål og opgaver, så undervisningsmaterialet er nemt at gå til.
Materialet henvender sig til elever i 0.-6. klasse.
Omvendt Julekalender gør det spændende for danske elever at vende blikket ud i verden og fokusere på andre end sig selv i en måned, der ofte handler om det modsatte. Eleverne får både udsyn og indblik i andre børns levevilkår, og så oplever de glæden ved at tænke på og gøre noget godt for andre.
I 2024 er Omvendt Julekalender opbygget som en vaskeægte julekalender, hvor Mille åbner en låge hver dag fra den 1.–24. december. I løbet af december guider Mille eleverne igennem temaer som fattigdom, børnerettigheder og vigtigheden af uddannelse.
I hvert afsnit vil der være en film ude fra verden med et barn, der på forskellig vis er knyttet til dagens emne. Filmene bakkes op af refleksionsspørgsmål, som åbner op for snakke om temaer som rettigheder, uddannelse, fattigdom og venskaber. Kalenderen er skalerbar, og du kan selv bestemme, hvor meget tid klassen bruger på materialet, men vi foreslår, at I bruger mellem et kvarter til en halv time på at se dagens film og reflektere over dagens spørgsmål.
SOS Børnebyerne arbejder hver dag for at give verdens mest udsatte børn et bedre liv. Vores arbejde foregår i mere end 135 lande, og det giver os mulighed for at tilbyde danske elever et unikt indblik i børneliv fra hele verden.
Vi tilbyder Omvendt Julekalender til alle elever i indskoling og på mellemtrin, så både forskelle og ligheder blandt verdens børn bliver konkrete i det danske klasselokale.
Mange klasser får småpenge for deres gode gerninger – og derfor starter de deres egen indsamling til SOS Børnebyerne, som giver pengene videre til verdens mest udsatte børn. På den måde gør man både noget godt for nogen tæt på og for andre børn langt væk. Du kan også læse mere om SOS Børnebyernes arbejde her og læse mere om indsamling her.
I kan for eksempel starte jeres egen pantindsamling og både gøre en god gerning for naturen og udsatte børn.
Find flere forslag til gode gerninger her
Børn elsker at se film om andre børn. Det giver en positiv fornemmelse, at filmene handler om børn. Men ikke desto mindre har det også åbnet op for nogle svære snakke om børn, som har mistet eller står i en svær situation