I dag skal I høre mere om, hvad SOS Børnebyerne egentlig er for noget. I skal også til Kenya og se, hvordan en børneby kan se ud.
Foto: Chilie Hviid Orloff
Dagens spørgsmål
Dagens gode gerning
Lav jeres egen omvendte ønskeliste
Som I så i gårsdagens film, har Mille besluttet at lave en omvendt ønskeliste i år. Hver dag i december kommer hun på en god gerning, som kan hjælpe andre eller få andre til at få det rart. I dag kom det første omvendte ønske på: ”Giv et kram”.
Ved at downloade ønskelisten og printe den ud, kan I udfylde den sammen med Mille. I kan også lave jeres egen version med lige præcis de gode gerninger, I synes er vigtige.
Tak til Emilie og Benjamin fra Beder Skole, der i går hjalp Mille med at svare på, hvad Omvendt Jul kunne være for noget.
Foto: Chilie Hviid Orloff
Dagens fakta
I en SOS-børneby bor der omkring 10-15 familier i hver deres familiehus. En SOS-familie består af en SOS-forælder eller et forældrepar og op til 10 børn, der ikke kan bo sammen med deres biologiske forældre.
De fleste steder består en SOS-familie af en SOS-mor og SOS-søskende, men i nogle lande som Norge, Kosovo og Albanien er der både en SOS-mor og en SOS-far.
Det er svært at vide helt præcist, men man regner med, at der er mellem 140 og 220 millioner børn i verden, der vokser op uden omsorg fra forældre. Der kan være mange årsager til, at børn vokser op alene: De kan f.eks. miste deres forældre til krig, katastrofer, sygdom eller fattigdom.
SOS Børnebyerne hjælper børn, der står alene, ved at give dem en tryg og kærlig opvækst. Man ved nemlig, at hvis anbragte børn får den rette omsorg, så er chancen for, at de som voksne bliver gode forældre, der kan forsørge deres egne børn, meget større.
Som Børnekonventionen siger, så skal de voksne løbende undersøge, om børnebyen bliver ved med at være det rigtige sted for barnet. Hvis barnet bor i børnebyen, fordi familien er blevet syg, så kan barnet for eksempel flytte hjem igen, når familien er blevet rask.
Mange børn og unge i Kenya lever i fattigdom. 35 procent af alle børn mellem 5 og 14 år i Kenya er børnearbejdere. Blandt andet derfor er Kenya også et af den lande, hvor SOS Børnebyerne er til stede.
Kilde: SOS Børnebyerne
Lærertip
Byg en børneby
Brug genbrugsmaterialer eller ting fra naturen til at symbolisere tingene i jeres børneby. I kan for eksempel lime sten på i en rundkreds, hvis I synes, der skal være en bålplads eller lime en tændstikæske på med stofrester i, hvis I synes en seng er særligt vigtigt.
På billedet kan I se, hvordan elever fra Den Grønne Friskole byggede en børneby ud af genbrugsmaterialer.
Brug eventuelt denne skabelon af et hus til at klippe ud efter.
Send gerne et billede af de færdige børnebyer til omvendt@sosbornebyerne.dk, og fortæl os lidt om processen.
Dagens billede
Her er et luftfoto af en børneby i Cambodia, hvor man kan se familiehusene med de røde tage. De blå tage er kontorbygninger.