Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

Omvendt Julekalender retter i år fokus mod børns rettigheder

Hver skoledag i december måned kan elever fra hele landet følge med i SOS Børnebyernes julekalender, hvor Mille Gori, også kendt som Motor Mille fra DR Ramasjang, tager eleverne med verden rundt for at møde børn og lære om forskelle og ligheder. I år fokuserer julekalenderen på Børnekonventionen og børns rettigheder.

Foto: Chillie Hviid Orloff
Over julen tager Mille Gori danske børn i hånden og viser dem, hvordan børn fra hele verden lever, og hvilke rettigheder de har.

 

Gennem film om børn i andre lande viser Omvendt Julekalender, hvordan udsatte børn lever under andeledes og, i mange tilfælde, svære vilkår.

Med julekalenderen ønsker SOS Børnebyerne at vende elevernes blik ud i verden, så de får indblik i andre børns udfordringer og muligheder. På den måde gør julekalenderen opmærksom på, hvilke rettigheder børn har, og i hvilke tilfælde Børnekonventionen ikke bliver overholdt.

Samtidig opfordres eleverne til at gøre gode gerninger og starte deres egen indsamling til fordel for SOS Børnebyernes arbejde for forældreløse og udsatte børn.

Børns rettigheder i fokus

I år fokuserer julekalenderen på børns rettigheder. Juledag for juledag gennemgår Mille Gori, på en børnevenlig måde, budskaberne i FN’s Børnekonvention. Således introducerer julekalenderen danske skoleelever for emner som børns ret til at lege, sige deres mening og til at blive passet på.

”Jeg synes, det er vigtigt at bruge julen til at se ud i verden og gøre noget godt for andre – og det er jo kernen i Omvendt Julekalender. Alle børn har ret til at kende deres egne rettigheder – og derfor sætter vi særligt fokus på Børnekonventionen i år, siger Mille Gori.

Mille Gori vil for andet år i træk introducere de 13 film, som skoleklasser, der deltager i Omvendt Julekalender, hver skoledag i december kan følge med i.

“Filmene om verdens børn gør emnerne konkrete og viser, at vi ikke bør tage børns rettigheder forgivet. Jeg tror virkelig på, at det kan give anledning til mange gode og vigtige snakke i klasselokalerne,” siger Mille Gori.

Fakta

Om Omvendt Julekalender

  • Sidste år deltog 70.000 elever, hvilket er det højeste antal deltagere, julekalenderen har haft hidtil
  • Omvendt Julekalender består af film og opgaver til hver skoledag i december.
  • Udover filmene er der refleksionsspørgsmål til dagens tema og forslag til gode gerninger, som motiverer eleverne til at gøre noget godt for andre
  • Gennem de sidste otte år har skoleeleverne samlet mere end 2 millioner kroner ind til udsatte og forældreløse børn gennem SOS Børnebyerne
  • Det er gratis for skolerne at deltage i kalenderen, og det er frivilligt, om klassen vil samle ind

Eleverne kan blandt andet møde Nu fra Vietnam, som bor med sin far og bedstefar. Familien har fået hjælp af SOS Børnebyerne, så de kan blive sammen.

Foto: Jakob Fuhr

Eleverne skal også til Peru og møde Laura, som i en periode måtte sulte, fordi hendes mor ikke kunne skaffe mad nok til hende og hendes søskende.

Foto: Alejandra Kaiser

I Elfenbenskysten kan eleverne møde Aminata. Da hun var yngre arbejdede hun med at løfte tunge ting på det lokale marked, selvom Børnekonventionen siger, at børn ikke må arbejde.

Foto: Jakob Fuhr