Af og til gentager livet sig på tragisk vis.
Det skete for 36-årige Bultu, da hendes egne børn blev ramt af den samme ulykke, hun selv oplevede som barn: At miste sin far til pludselig sygdom.
Selv måtte Bultu gå ud af skolen i tredje klasse efter sin fars død for at bidrage til familiens økonomi. Hendes mor havde ingen penge til at finansiere hendes skolegang.
”Det var en håbløs situation – og ægteskab var reelt min eneste mulighed for at klare mig,” siger Bultu.
Derfor blev Bultu gift i en ung alder. Siden fulgte en årrække, hvor ressourcerne var knappe, men hendes mand tjente nok til, at de “klarede den og var glade,” husker Bultu.
Tingene ændrede sig dog drastisk, da han fik tuberkulose og døde. På det tidspunkt var Bultu gravid med parrets femte barn.
Uden sin mand og familiens primære forsørger, var Bultu tvunget til at tage sine ældste børn ud af skolen.
Da det så allerværst ud blev lokale SOS-medarbejdere tilkaldt. De vurderede hurtigt, at situationen var håbløs, og at Bultus børn havde brug for omgående hjælp. Derfor fik familien støtte via SOS Børnebyernes familiestyrkende omsorgsprogram i form af akut fødevarehjælp, adgang til medicin og lægehjælp.
Derefter, da familien så småt var kommet på fode igen, kunne børnene igen starte i skole med støtte fra SOS Børnebyerne, og Bultu blev tilbudt undervisning i entreprenørskab, der gav hende viden om og mod på at starte sin forretning; en lille bod, hvor hun sælger frugt og grønt.
“Jeg er nu i stand til at sørge for mine børn. De får to måltider mad hver dag og går i skole. Da min far døde, havde jeg ikke mulighed for at fortsætte min uddannelse. Det skal ikke ske for mine egne børn. Jeg vil arbejde hårdt på at sikre dem skolegang og uddannelse. Jeg vil give mine børn et bedre liv, end jeg selv har haft,” fortæller Bultu, der igen har overskud til smil.
Alle børn i SOS-børnebyerne går i børnehave og skole og får så vidt muligt en uddannelse. SOS Børnebyerne driver børnehaver, skoler og tekniske skoler i nogle lande og benytter sig ellers af de lokale, offentlige uddannelsestilbud.
Gennem SOS-familieprogrammer støttes udsatte børn i at gå i skole, og deres forældre får hjælp til at lære et fag, så de nemmere kan få et arbejde.