Et selvstændigt liv gennem sæber
“Kvaliteten er så god, at folk spørger andre, hvor de har fået deres sæbe fra,” siger Lavkama stolt, mens hun rører rundt i baljen med den flydende sæbe. En svag kokosduft breder sig i takt med, at sæbesuppen samler sig. Om lidt er sæben tyknet nok til at komme på form, og om syv timer er den klar til salg.
Lavkama på 56 år kan i dag forsørge sig selv og sine seks børn med sine hjemmelavede sæber og hårolier. Hun bor lige nu til leje, men er næsten færdig med at bygge sit helt eget hus en lille kilometer derfra. Når det står færdig, får hun et ekstra rum. Og så vil hun udvide sortimentet med shampoo og rengøringsartikler.
I dag ser Lavkama lyst på tilværelsen. Hun bærer sig selv stolt og rank og ser muligheder i det meste. Hun har succes og selvtillid. Men sådan har det ikke altid været.
I 2013 døde Lavkamas mand og efterlod hende med ansvaret for parret seks børn. Lavkama vidste ingenting om økonomi eller det at drive en forretning. For som hun siger: “Den del af livet stod min mand for.”
Lavkama kunne ikke mætte sine børn og havde ingen penge til skoleuniformer eller skolebøger. Hendes største frygt var ved at blive en realitet: At hendes børn måtte gå ud af skolen og i stedet være nødt til at arbejde.
“Jeg har mærket på mit eget liv, hvad det betyder for dine muligheder ikke at have en uddannelse. Jeg ville have, at mine børn kom til at stå stærkere. Så det var ganske enkelt ikke en mulighed, at de ikke skulle fortsætte i skolen,” siger hun.
Lavkama tog kontakt til den lokale borgmester og bad om hjælp. Borgmesteren indstillede Lavkama til at blive en del af SOS Børnebyernes forebyggende familieindsatser, der skal forhindre familier i at gå i opløsning ved at sikre indtægt og skolegang.
SOS Børnebyerne sørgede for, at børnene fik uniformer og skolebøger, så de kunne fortsætte i skole. Lavkama selv modtog et kursus i forretningsudvikling. Og det var her, at hun fandt på at gøre hjemmelavede sæber til sin indtægtskilde. Hun kunne se et hul i markedet og vidste, at der var efterspørgsel på gode sæber i nabolaget. SOS Børnebyerne hjalp med Lavkamas forretningsplan og startkapital til at få gang i de første sæbeproduktioner.
I begyndelsen tog hun en lokal bus i to timer til et marked nordpå for at sælge sæben. Hun tog afsted tidligt om morgenen og var hjemme igen sent om aftenen. Men der gik ikke ret længe, før rygtet om den gode sæbe spredte sig så meget, at hun kunne drive forretningen hjemmefra. Nu kommer kunderne til hende. Hun sælger sæben fra sit dørtrin sammen med lidt frugt og grønt.
Lavkama er lidt af en berømthed i nabolaget. Hun er kendt for sit succesfulde iværksætteri, sin ildhu og så er hun også begyndt at undervise andre kvinder i at producere sæbe, så de kan brødføde sig selv og deres familier. “Og sende deres børn i skole,” siger Lavkama: “Det er det vigtigste.”